Infekcije Coxsackie virusima

0
198

Mogu se razlikovati najmanje četiri karakteristične slike:
Herpangina, pleurodinija, abakterijski meningitis i miokarditis novorodjenčeta.

Herpangina

Označena je brzom, visokom tempreaturom uglavnom kod male dece, faringitisom s disfagijom, malim mehurićima odnosno  ulceracijama na nepčanim lukovima i nepcu, glavobolja, povraćanje, bol u stomaku upotpunjava sliku.Visoka temperatura traje od 1-3 dana, slab apetit malaksalost.Do oporavka potrebno je oko 2 nedelje.

Pleurodinija

Bolest počinje akutno s visokm temperaturom, groznicom kod male dece nekad sa grčevima.Kod inspiracije su karakteristični snažni bolovi u predlu grudnog koša i u epigastrijumu zatim u donjem delu abdomena  „Teufelsgriff „. Ovi napadaljni bolovi traju kratko vreme mogu uzrokovati površno disanje i prisilan položaj tela.Zahvaćene grupe mišića pri palpaciji su tvrde i osetljive na pritisak.Nekad se može dokazati na suvi pleuritis retko perikarditis ili peritonitis.
Ždrelo je crveno, krvna analiza pokazuje laku leukocitozu ili leukopeniju, sedimentacija ubrzana.Često se kombiniraju infekcije Coxsackie virusima npr.pleurodinija sa herpanginom ili abakterijski meningitisom.

Lečenje

Terapija je uglavnom simptomatska. Specifičnih lekova nema. Daju se antibiotici, cefalosporini i kortikosteroidi po potrebi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.