Hipotireoza

0
321

Nedostatak hormona tireoideje može biti posledica  1) otsustvo rada žlezde   2) posledica otsustva  stimulacije tireoideje (to su centralne hipotireoze). Može se govoriti o hipotireoidizmu zbog primarnog oštećenja tireoideje.Štitasta žlezda može biti hipo ili afunkcionalna i to:
-zbog atrofije tireoideje, u spontanom miksedemu odraslih doba,
-zbog infiltracije ili kompresije žlezdanog tkiva,
-zbog nerazvijenosti  tireoideje,
-zbog tireoidektomije,
U slučaju kad tireoidna žlezda ima očuvanu funkciju, može postojati prekid u sintezi tireoidnih hormona, naročito zbog urodjenog enzimskog manjka.
Hipotireoze centralnog porekla mogu nastati usled lezije hipofize, involuzija hipofize, hirurške hipofizektomije, ili usled ozlede centara u dijencefalonu, koji kontroliše lučenje prednjeg režnja hipofize.Ove hipotireoze se uklapaju u kliničku sliku insuficijencije hipofize.
Sindrom hipotireoidizma je različit i zavisi od vremena njegove pojave u toku rasta i razvoja i kod starijih osoba.Kod osdraslih ako je hipotireoza potpuna stvara kliničku sliku miksedema, odlikuje se infiltracijom kože i sluznice, usporenošću psihičke, fizičke, seksualne aktivnosti.
Kod dece hipotireoza je utoliko izražena, ukoliko se ranije javlja kao što je slučaj s urodjenim miksedemom koji spontano dovodi do miksedematoznog nanizma, infiltracijom kože i sluznice, debilnosti i infantilizma.
Hipotireoza je endokrini poremećaj u dečjoj dobi, počev od najlakšeg stepena do najtežeg.Simptomi se očitaju na svim organima i u svim funkcijama.Najupadljiviji je zaostatak u rastu i razvoju.Na skeletu je usporen enhondralni i periostalni rast.Epifizne pukotine ostaju dugo otvorene, koštane jezgre kasno se pojavljuju često su fragmentirane, proces osifikacije izostaje.
Posledica nedovoljnog razvoja skeleta je nizak rast.Deca su niska, debela, zdepasta, udovi zaostaju u rastu jače su od trupa.Velika fontanela ostaje dugo otvorena, nos je širok i pljosnat.
Denticija zakašnjava, mlečni zubi se kasno menjaju.trbuh je velik, izbočen pupak i često sa hernijom.Nekad jaka lordoza kičme.Promena kože i sluzokože. kosa čupava, gruba, suva i retka.Postoji makroglosija, hrapav glas i promukao.Muskulatura slabo razvijena, hipotonična ili je hipertonična.Inteligencija je smenjena tup izraz lica, mnogo spava, kasno uči puziti, sedeti i hodati.Govor se kasno razvija i ostaje jak defekt.Rečnik se ograničava na nekoliko reči.Pobertet izostaje.Telesna temperatura subnormalna, usporen puls, nizak krvni pritisak, izražena anemija.Mogu se razlikovati ovi klinički oblici:
-kongenitalna sporadična atireoza i hipotireoza gde nema štitnjače ili je hipoplastična, ektopična (gola traheja).Često se govori o sporadičnom kretenizmu.
-stečeni ili juvenilni miksedem. Kod ove dece je štitnjača postoji i normalna pri rodjenju, ali kasnije postepeno zbog neke infekcije, ili insuficijencije pojave se tipični simptomi kojima se u početku bolesti ne daje pravo značenje.Tu je prognoza dobra pri ispravnom lečenju.
Edemski kretenizam javlja se u krajevima s gušavošću zbog nedostatka joda.Danas zahvaljujući jodnoj profilaksi taj slučaj je redak.Ali ako se desi da majka i fetus boluju od hipotireoze usled manjka joda, kod fetusa dovodi do prenatalnog oštećenja mozga i gluvoće.
Sekundarna  (hipofizarna) hipotireoza u dečjoj dobi javlja se kod patuljastog rasta.Tačan dokaz je moguć pomoću TSH testa.

Profilaksa

Profilaktički se koristi metoda Gatrijev test-piše na otpustnoj listi.To je jedna analiza krvi za štitnu žlezdu i za fenilketonuriju.Taj test treba uraditi nakon rodjenja deteta od 5-15 dana života.

Lečenje

Supstitucionom terapijom treba kod hipotireoze  započeti što pre.Što se duže čeka, nastaje oštećenje u razvoju po gotovo vredi zbog duševnog razvoja.Lečenje ne treba prekidati.Kod atireoze i hipotireoze je opravdana terapija tačno izračunate doze ekstrakti tireoideje koja se dobija liofilizacijom.Danas se može koristiti u vidu tableta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.