Rak glave i vrata: pacijenti nakon terapije mogu normalno govoriti i gutati

0
263

Većina onkoloških bolesnika s karcinomom glave i vrata može govoriti i gutati nakon odrađene kombinacije kemoterapije i zračenja, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Zdravstveno stanje sudionika istraživanja je procijenjeno gotovo tri godine nakon uspješnog liječenja kemoradioterapijom za uznapredovali stadij karcinoma glave i vrata. Dobra je vijest da kod većine sudionika istraživanja (njih 84.7) nisu zabilježeni trajni problemi kod govora i gutanja.
Čimbenici povezani s lošijom sposobnošću govora su: ženski spol, povijest pušenja, tumor hipofarinksa (mjesto gdje se susreću grkljan i jednjak) ili grkljana ili prisutnost tumora koji nije odgovorio na početnu dozu kemoterapije.
„Podatak kako je većina pacijenata doživjela minimalni poremećaj govora ili gutanja je i više no odlična! Napredak u liječenju doveo je do poboljšanog preživljavanja ovih bolesnika. No, upravo zbog toga razumijevanje i kontroliranje neželjenih efekata tretmana treba i dalje biti jedno od glavnih područja istraživanja“, izjavio je dr. Kent Mouw sa Sveučilišta Chicago.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.