Crevne parazitoze-tenijaze

0
227

Uzročnici tenijaza su dvije trakavice i to Taeina solium ili Taenia saginata. Građene su od glave (skoleks), vrata i tijela. Skoleks ima 4 sisaljke, s dvostrukim vjencem kukica. Kod Taenia solium, one služe parazitu za pričvršćivanje uz crijevnu stijenku. Od vrata nastaju proglotide, koje se razmnožavaju. Trakavice hranu uzimaju putem kože. Trakavice vrše i produkciju jajašaca. Proglotide mogu dospjeti na livadu zbog korišćenja sadržaja septičkih jama za gnojenje polja. Tu ih lako progutaju životinje, pa se ciklus prelazi u njihovo tijelo. Zbog djelovanja enzima za varenje embrij odlazi iz čaure i preko stijenke crijeva, putem krvi, prodire u krvne žile, a odatle u tkiva, najčešće u mišiće. Tu se tjekom par mjeseci stvara cisticerkus. Kada čovjek jede loše konzervirano meso, unosi u crijeva i živog cisticerkusa, što će uzrokovati stvaranje proglotida i zarazu.
Obje trakavice izazivaju iste simptome. Kod manjeg broja slučajeva, osjećaju se blagi bolovi u trbuhu ili osjećaj težine u trbuhu, s povremenim opstipacijama i proljevima.
Zaražene osobe su najčešće umorne, mršave i smanjenih sposobnosti, jer im trakavice uzmaju veću količinu hrane za sebe.
Često su prisutni i simptomi kao: nesanica, glavobolja, glad, vrtoglavica i pojačano znojenje. Pretragom krvi se dolazi do zaključka kako je eozinofil (poseban tip leukocita u krvi) u porastu.
Najbitnije je održavanje higijene na visokoj razini, te izbjegavanje konzumacije sirovog mesa. Na taj način će se uveliko izbjeći pojava trakavica. U slučaju zaraze i pored svih mjera opreza, postoje lijekovi koji nakon uzimanja samo jedne doze ubijaju trakavicu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.