Srčani šumovi

0
467

Auskultacijom se mogu ustanoviti pravi srčani tonovi kao i srčani šumovi i tačno analizirati frekvenciju i ritam srčanog udara.
Istodobna palpacija pulsa arterije karotis ili arterije radijalis olakšava razliku akustičkog fenomena u srčani ciklus.Treba obratiti pažnju na tip šuma-šum mlaza pod pritiskom, muzikalni, tihi, da li je sistolni ili dijastolni, gde mu je punktum maximum i kako se širi.Srčani šumovi se razlikuju i prema jačini po metodi koju je predložio Levine:
tip I: tihi šum koji se čuje tek dužom auskultacijom,
tip II: tihi šum koji se odmah čuje,
tip III: intermedijarni tip,
tip IV: intermedijarni tip,
tip V: vrlo glasan šum;
tip VI: šum koji se već čuje i bez direktnog dodira toraksa stetoskopom.
Akcidentalni-funkcionalni šumovi se nazivaju oni, koji se čuju prolazno i nemaju patološkog značaja, menja se sa položajem tela, fazom disanja i nakon napora.Pri jakom savijanju glave prema napred većinom izčezava. Ovde se radi o slabim šumovima maximalno tip III, većinom se najbolje čuje u drugom interkostalnom prostoru levo od sternuma.
Akcidentalni šum čuje se kod novorodjenčadi u prvim nedeljama života, uglavnom su sistolni šumovi, izuzetno je dijastolni tada su jako tihi.
Prolazni sistolni šumovi nastaju :
-kod teških anemija, zbog ubrzane cirkulacije,
-kod povišene temperature,
-kod miokarditisa i miokardoza,
-kod hipertireoza,
-kod relativne insuficijencije zalistaka, kojoj je uzrok dilatacija srca.
Venski šumovi, koji se čuju u području vratnih žila u sistoli i dijastoli medjutim u ležećem položaju nestaju nisu od značaja.
Sistolni šumovi kod urodjenih grešaka srca većinom su glasni jer se mlaz brzo potiskuje kroz defekte na septumu i kroz uska ušća, auskultira se na ledjima.
Kod  ventrikularnog septalnog defekta šum je glasniji, nego kod atrijalnog septalnog defekta, punktum maximum je 3-4 interkostalnom prostoru levo.
Kad je duktus Botalli otvoren čuje se sistolni-dijastolni šum u drugom interkostalnom prostoru levo.
Šumovi perikardijalnog trenja obično su grubi, površni, podsećaju na grebenje.Pritiskom stetoskopa se čuju za vreme sistole i za vreme dijastole kao šum lokomotive.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.