Šta znači Citokinska oluja

0
395

Šta znači Citokinska olujaU našem organizmu imune ćelije stvaraju citokine, to su mali proteini.Citokini omogućavaju komunikaciju izmedju ćelije i urodjene zatim stečene imunosti, da prenesu informacije sa jedne na drugu ćeliju, virusa ili bakterija, da ubrzaju, pojačaju ili uspore delovanje imunih ćelija.Vrše odbrambeni odgovor organizma na prisustvo bilo kojeg patogena.Taj odbrambeni rat ostavlja posledice često sa velikom oštećenjem nego što izaziva sam virus ili bakterija, koji su pokrenuli imuni sistem.
Termin citokinska oluja je širok pojam obuhvata niz različitih poremećaja imunog odgovora, ali svi predstavljaju životno ugrožavajuće stanje.Kada imune ćelije postaju hiperaktivne i proizvode previše citokina nastaje uzburkavanje organizma odnosno do oluje.Na njega može da se posumnja kod pacienata koji ubrzano plitko dišu, obrzan rad srca, nizak krvni pritisak, tamna boja kože, preznojavanja i konfuzan.
Takvo stanje može da se čuje u toku pandemije Kovida19 zbog preteranog imunog odgovora organizma sa susretom nepoznatog virusa, to je opasan fenomen.
Imune ćelije su tada hiperaktivne i proizvode previše citokina.Naročito kada je reč o proinflamatornih citokina još više pojačavaju imune ćelije i time i imuni odgovor.
U organizmu nastaje veće oštećenje koji dovodi do zataljivanja više organa istovremeno, to stanje je praćeno ispadom funkcijom vitalnih organa i respiratornog distresa, a može da se završi i sa letalitetom.
Ovi pacijenti se leče u jedinicama intenzivne nege sa opremom za mehaničku ventilaciju, uredjaji za dijalizu ili hemofiltraciju krvi, različite pumpe uskladjeno sa lekovima koje daju podršku za cirkulaciju organizmu i radu srca, zatim lekovi koje smanjuju nivo citokina kao zaštitno delovanje blokiranjem.
Citokinska oluja može da nastane u organizmu nevezano za virus ili bakterije.Kada u organizmu pokreće sistem inflamacije sa razvojem sepse, tada može da se razvija i citokinska oluja.
Visoka tehnologija danas je omogućila ispitivanje funkcije raznih organa i detaljnu laboratorijsku pretragu.Može da se meri pojedinačni nivo svih citokina.
Kao što je interleukin 6 (IL6), koji je dobar pokazatelj proinflamatornih citokina i nastanka oluje.Ove posledice mogu biti trajne u popuštanju organa pluća koji je primarno zahvaćen dalje oštećenje na srcu, bubrezima, centralnom nervnom sistemu.
Kao zaključak:
može da se kaže da citokinska oluja povezana sa medicinskim katastrofama kao što je sepsa, išhemija, respiratorni distres sindrom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.