Slabosti desne komore

0
206

Slabosti desne komore  je posledica povišenja krvnog pritiska u plućnoj arteriji, plućnim venama i levoj pertkomori.Uzroci su stečene ili urodjene srčane mane, koje zahvataju desno srce  ili plućni krvotok a najznačajnije su:
-suženje mitralnog ušća, mitralna stenoza koja izaziva nagomilavanja krvi ispred leve komore,
-hronična plućna oboljenja-bronhitis s naduvom pluća proširenjem bronhija,
-mnogo urodjene srčane mane, od kojih je najznačajnija suženje ušća plućne arterije,
-srastanje srčane kese sa srcem-konstriktivni perikarditis.
U slučaju slabosti desne komore preovladjuju znaci povišenja venskog krvnog pritiska(povećana jetra) i znaci zadržavanja vode i soli.Povišenje venskog pritiska ispoljava se nabreklošću vena na vratu, postoji hepatojugularni refluks.
-Znaci zadržavanja vode i soli u organizmu se odlikuje sa otocima na nogama posle dugog stajanja, kasnije na ostalim delovima tela, izlivi tečnosti u serozama od kojih je izliv u plućnu maramicu najčešći, postoji i smanjena količina mokraće.
-Česta je pojava cijanoze naročito ako je uzrok urodjena srčana mana ili hronična oboljenja pluća.
-U slabosti desne komore nema čisto srčanih simptoma.Ritam galopa se čuje na donjem kraju grudne kosti govori o postojanju opterećenja desne komore.EHO kardiogram može ukazati na postojanje opterećenja desnog srca.

Potpuna srčana slabost (asistolija)

Kada su udruženi objektivni i funkcionalni znaci slabosti desne i leve komore, nastaje stanje potpune srčane slabosti  (insuficijencije), i dolazi do teškog gušenja.bez obzira na oblik srčane slabosti u lečenju se treba pridržavati sledećih principa:
-minimum fizičkih aktivnosti,
-smanjeno unošenje vode i soli  (soli do 1 g. dnevno),
-kardiotonici  i diuretici.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.