Urodjene srčane mane (vitium cordis congenitale)

0
334

Urodjene srčane mane nastaju za vreme embrionalnog razvitka i sa njim se već dete radja.Poznato je neke bolesti koje majka preboli u trudnoći dovede do malformacije srca (rubeola).
Urodjene mane mogu biti proste, jedinstvene, kombinovane, složene.neke od urodjenih mana srca ne izazivaju veće poremećaje u krvotoku, pa ne utiču bitno na životnu sposobnost i dužinu života.Sa urodjenom manom srca ispoljava cijanoza ili ne može se urodjene mane podeliti sa cijanozom i bez cijanoze.

Urodjene mane srca bez cijanoze

Otvoren arterijski  kanal (canalis arteriosus presistens,-Ductus Botalli persistens apertus).
Najčešća urodjena srčana mana.Normalno posle rodjenja za mesec dana, kanal izmedju plućne arterije i aorte obliterira.Ako ostaje otvoren nastaje urodjena mana koja  u ranim godinama ne izaziva teškoće, ako se ne inficira.
Operacija je uspešna i jednostavna:duktus se podveže i prereže.

Defekt u pregradi medju komorama (defectus septi ventriculorum)

Kroz ovaj otvor prelazi krv iz jedne u drugu komoru, ali je život mogućan.
Suženje aortnog istmusa (stenosis isthmi aortae) pošto se suženje nalazi na aorti posle odvajanja arterija za gornju polovinu tela, to je u gornjoj polovini povećan a u donjoj polovini tela smanjen krvni pritisak.
Srce na desnoj strani (dextro cardia) ne pravi nikakve smetnje.Važno je samo da osoba zna da ima srce na desnoj strani, jer su tada obično i svi organi promenili svoja mesta pa se jetra i slepo crevo nalazi na levoj strani, a slezina na desnoj strani (situs inversus).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.