Miokarditis

0
251

Srčani mišić može oboleti pod uticajem različitih infektivnih agensa koji izazivaju zapaljenje, ili pod uticajem toksičnih noksa i poremećaja ishrane, endokrinih poremećaja što dovodi do degenerativnih promena  ( miokardiopathia).Od infektivnih uzroka najčešće dolazi u obzir žarišne infekcije kao reumatska groznica, grip, virusne infekcije, pneumonija, šarlah, sepsa itd.
Od poremećaja ishrane avitaminoza  B1, pothranjenost ima značajnu ulogu za nastanak oboljenja.To je akutno zapaljenje srčanog mišića a promene u miokardu mogu biti difuzne ili ograničene na pojedina žarišta.Hronično zapaljenje srčanog mišića može se razviti iz akutnih miokarditisa ako se to ne leči, prelazi u hronični oblik.Tok i težina oboljenja zavisi od obima i lokalizacije anatomskih promena koji su zahvatile miokard.
Uvek treba misliti na miokarditis, kad se bolesnik teže oporavlja lako se zamara i kad postoji tahikardija.Od simptoma koji prate akutni miokardit treba obratiti pažnju na opšte pojave malaksalost, slabost, povišena temperatura, ubrzan  puls, pad krvnog pritiska, ubrzana sedimentacija.
Akutno zapaljenje miokarda se može završiti potpuno ozdravljenjem, ili može preći u hroničan tok  sa dugotrajnim ili stalnim promenama na miokardu.
Lečenje:važno je uvek lečiti osnovnu bolest.Mirovanje u postelji, uz adekvatnu simptomatsku terapiju, antibiotici širokog spektra imaju značajnu ulogu a u stadijumu rekonvalescencije  treba dodati vitaminsku terapiju uz dijetalnu ishranu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.