Karcinom štitnjače (Rak štitnjače)

0
245

Karcinom štitnjače nije česta bolest, ali se može javiti u svakoj životnoj dobi, iako nešto češće kod starijih osoba.
UVOD
Karcinom štitnjače nije česta bolest, ali se može javiti u svakoj životnoj dobi, iako nešto češće kod starijih osoba. Rjeđi su slučajevi pojave tumora kod muškaraca, nego kod žena. Uzrok karcinoma štitnjače nije poznat, ali postoje neki faktori koji utječu na razvoj bolesti i to su: prethodno zračenje u području glave i vrata, uporaba radioaktivnog joda u terapijske svrhe i pretjerano lučenje tireotropnog hormona kroz duži period.
TIPOVI KARCINOMA ŠTITNJAČE
Papilarni karcinom je najčešći  i čini 60 do 70% svih karcinoma štitnjače. Ovaj oblik karcinoma češće pogađa žene nego muškarce i to najčešće mlađe žene. Ovi karcinomi se otklanjaju kirurškim putem, a nakon zahvata se pacijentima daju hormoni štitnjače koji smanjuje lučenje tireotropnog hormona, što smanjuje mogućnost recidiva. U slučajevima kada je tumor proširen, štitnjača se totalno odstranjuje, te se pristupa zračenju radioaktivnim jodom.
Folikularni karcinom je rjeđi od papilarnog, ali je češće maligan. Najčešće pogađa starije muškarce i širi se putem krvi i dovodi do udaljenih metastaza. Liječi se kirurškim odstranjivanjem tumora i štitnjače, a ako postoje ostaci, pristupa se zračenju.
Anaplastični karcinom se javlja kod starijih osoba, osobito muškaraca, a očituje se naglim rastom štitnjače, s prisutnim bolom. Nažalost, većina pacijenata koji obole od ovog tipa karcinoma ne mogu se izliječiti.
Medularni karcinom se može javiti na jednoj strani štitnjače ili na obje strane štitnjače, ako je kod pacijenta slučaj genetske predispozicije. Najčešće se očituje kao čvorić na štitnjači , a dijagnosticira se mjerenjem razine kalcitonina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.