Kalcifikat u ramenu

0
295

Kalcifikacija ramena naziva se još kalcificirajući tendinitis.Nastaje usled taloženja kalcijuma u mišićima i tetivama koji okružuju zglob ramena.Taloženje dovodi do zapaljenja tkiva pa se javlja bol.Kalcifikacija ramena nastaje uglavnom u tetivi mišića rotatora manžetne, koji ima ulogu da stabilizuje zglob ramana.Postoji reaktivna i degenerativna kalcifikacija ramena.
Reaktivna kalcifikacija ramena ima tri faze:
*prekalcifikacijska faza sa promenama u tetivama sa stvaranjem depozita kalcijuma.
*faza kalcifikacija intenzivno se stvara depoziti kalcijuma.Telo reapsorbuje depozite kalcijuma i tada se bol najčešće javlja.
*treća faza je postkalcifikacijska-tetiva se oporavlja i oštećeno tkivo zamenjuje se novim, bol se smanjuje ili nestaje.
Degenerativna kalcifikacija ramena:
Primarni uzrok je starenje.Rotatorna manžetna se smanjuje što dovodi do slabljenja kalcifikati u ramenu se formiraju u oštećenim tetivama mišića.
Uzrok:može biti prekomerna upotreba ovog zgloba, ako igrate košarku, tenis ili dižete težak teret.Dolazi u obzir i starenje ili često je kombinacija ova dva uzroka.Neki istraživači smatraju da kalcifikat nastaje usled manjka kiseonika dotoka do tkiva-tetive.
Simptomatologija:prilikom deponovanja kalcijuma može biti asimptomatsko, blag umeren bol ili veoma bolna faza, naročito kada dolazi do reaspiracije depozita kalcijuma.Može dovesti do smanjene pokretljivosti ramana, podizanje ruke.Prema težini simptoma deli se u dve grupe:
Prva grupa pacijenata sa umerenim bolovima u ramenu, ruku ne mogu podići ni da dohvate ledja.Bolovi su pojačani preko noći.Kalcifikat tada ima zrnast izgled.
Druga grupa pacijenata sa akutnim bolnim ramenom.To su jaki, oštri bolovi, potrebno je urgentno zbrinjavanje u vidu artroskopije.Razmekšavanje kalcifikata usled čega iscuri u okolno tkivo i može da prouzrokuje jaku upalu.
Dijagnoza:
Postavlja se pomoću radiografije ili ultrazvuka.Uz pomoć ultrazvuka vide se i krvni sudovi koji okružuju kalcifikat u ramenu pa se vidi i upala.
Lečenje:
Može da se primenjuje lokalna terapija koji se sprovodi hladjenje sa ledom ili utopljavanje.
-za ublažavanje tegoba primenjuju se analgetici (Paracetamol) ili NSAIL lekovi (Brufen, Diclofen, Aspirin).
-daju se blokade ramena injekcije kortikosteroida koji se ubrizgava direktno u rame.
-topikalna terapija za ublažavanje bolova pomoću kremova.Krema sa Kapsaicinom je dobar izbor.
-fizikalna terapija primena ultrazvuka, lasera i kineziterapije.
-aspiracija kalcifikata iglom uz kontrolu ultrazvuka.
-terapija zvučnim šok talasima
-operacija ramena je zadnja mogućnost, ukoliko prethodne metode ne daju dobar efekat.
Sprovodi se artroskopija u toku koje se kalcifikat u ramenu uklanja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.