Osteopenija kod dece

0
65

Osteopenija kod deceOsteopenija se javlja uglavnom u dobi izmedju 8-14 godine, smatra se vrlo ozbiljnim jer se kod male dece kosti još jačaju.U normalnim okolnostima 90% koštana masa se razvija do 20-e godine života.
Osteopenija je prethodnica osteporoze koja može dovesti do lomljivosti kostiju.Osteopenija se ne smatra bolešću, dok je osteoporoza vrlo ozbiljno oboljenje.Kod osteopenije nema simptoma, bez bolova i ako postoji rizik od lomljenja kostiju jer kost postaje manje gust.Kod dece je važan faktor u rastu i razvoju ishrana, dovoljan unos kalcijuma, vitamina D i minerala, idealna telesna težina, bez sedelačkog načina života, fizička aktivnost i sport.
Dobar izbor za održavanje jakih kostiju je: hodanje, planinarenje, ples, trčanje, jogging, tenis, penjanje stepenicama, košarka ili fudbal.
Kod sumnje na osteopeniju u prevenciji gubitka koštane mase i ranom detektovanju potrebna je redovno merenje gustine kostiju.
Ishrana za jake kosti:
Mleko i mlečni proizvodi, sir, jogurt, kefir, riba naročito losos, tunjevina, skuša, sardina zatim žumance, govedja jetra, orašasti plodovi, tofu, zeleno povrće.
Smanjeno unošenje kalcijuma u organizam naziva se hipokalciemija, moguća je i loša apsorpcija ili pojačano izlučivanje kalcijuma što prouzrokuje nedostatak ovog minerala.
Usled nedostatka kalcijuma pokreće se proces deminerilizacije kostiju-izvlačenje kalcijuma iz kostiju.Zbog nedostatka nastaju simptomi ukočenosti, grčevi u mišićima, trnjenje u prstima.Dugotrajna hipokalcemija može da prouzrokuje osteopeniju i tada je rizik od lomova kostiju povećan naročito ako je povezan sa nedostatkom vitamina D.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.