Kawasaki sindrom

0
64

Kawasaki sindromKawasaki sindrom je dečija bolest, javlja se u ranom periodu života do pete godine, redje u većem uzrastu.Manifestuje se na kraju zime ili u proleće.
Uzročnici mogu biti:stafilokoki, streptokoki, leptosire, rikecije, pseudomonas, Epstajn-Barov i Korona virus, i drugi virusi.
Simptomatologija:
Počinje sa pojavom nagle remitentne temperature koji traje najkraće 5 dana.Nakon toga javlja se konjuktivitis (crvenilo oba oka), bez pojave gnoja i sekrecije.Pojavi se osip na trupu, genitalijama i ekstremitetima koji liče na urtikarije ili ospu malih boginja zatim šarlaha.Može biti sa papulama (čvorićima), u kožu dovede do pojava cevenila a kasnije ljuštenja.Naziv je generalizovana polimorfna ospa.Osim toga javlja se promena u usnoj duplji, crvenilo jezika „jagodičast jezik“, otečeno crveno ždrelo, suve ispucale usne.Vide se promene na šakama i stopalama u vidu crvenila i otoka.Takodje prsti na rukama i nogama mogu biti otečeni.Vidi se još uvećanje limfnih čvorova na vratu zatim bol i otok zglobova, glavobolja, bol u trbuhu, proliv, razdražljivost, osim toga akutni sistemski vaskulitis (zapaljenje u zidu krvnih sudova) koji može da dovede do proširenja-aneurizma pre svega srčanih artrija.Moguće je otkriti šum na srcu ili poremećaj srčanog ritma koji se dijagnostifikuje ultrazvučnim pregledom.Ukoliko je stanje vrlo komplikovana javlja se zapaljenje srčane ovojnice-perikarditis ili zapaljenje srčanog mišića-miokarditis pa čak i upala srčanih zalistaka.
Kawasaki sindrom ima tri faze:
-akutna obuhvata prve dve nedelje tada je prisutna visoka temperatura, glavobolja, crvenilo i erozija vežnjače, osip kože, uvećanje limfnih čvorova.
-subakutna faza traje od 2-4 nedelje kada rastu broj trombocita i može da se pojavi aneurizme ili perikarditis, miokarditis, sistolni šum.
-faza oporavka traje od kraja prvog  do trećeg meseca, kada se laboratorijski testovi povlače ili normalizuju.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike i laboratorijske analize.U perifrnoj krvnoj slici vidi se leukocitoza, umerena anemija, ubrzana sedimentacija i eritrocita i pokazatelj akutne faze zapaljenja  CRP+.U subakutnoj fazi vidi se povećanje trombocita.Funkcionalni testovi jetre mogu ukazati na niske vrednosti serumskih albumina.Urin ukazuje na piuriju ili proteinuriju.Čim se sumnja na ovu bolest odmah treba uraditi EKG, Elektrokardiogram, Ehokardiogram, Ultrazvuk srca i Angiografija srca.
Lečenje:
Terapiju treba započeti što ranije u bolničkim uslovima.Daju se intravenski imunoglobulini koji smanjuju rizik od koronarnih komplikacija osim toga visoke doze acetil salicilne kiseline-tj. Aspirin koji smanjuje bol, upalu zglobova, snižava temperaturu.Ukoliko padne temperatura Aspirin treba davati još šest nedelja u niskim dozama zbog trombocita da ne bi došlo do medjusobnog slepljivanja.Osim ove terapije daje se još antikoagulantni lekovi u slučaju srčanih komplikacija.
Pošto se radi o malom detetu vakcinaciju treba odložiti, ukuliko je dete primalo intravenozno imunoglobulina i to primenu svakako živih vakcina a radi sigurnosti i sve druge vakcine bar za pola godine.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.