Infekcija novorodjenčeta

0
94

infekcija novorođenčetaSvaka infekcija nastala u prvih sedam dana prenešena je od majke.To mogu biti i banalne infekcije, prisustva bakterija u mokraći, blaža mokraćna infekcija, pojačan vaginalni sekret ili upala zuba.Ove infekcije zahtevaju lečenje od strane majke, da ne bi došlo do infekcije novorodjenčeta.Ako se novorodjenče pokazuje neke znake-simptome ukazuje na neku infekciju.Tada su bebe pospane, slabije sisaju, pojava žutice, razdržljivost, uporan plač, ubrzano disanje, blaga pojava temperature, crveno lice.
CRP-C.Reaktivni protein je pokazatelj infekcije novorodjenčeta.Nakon 24 časa od rodjenja pruža dragocene podatke o zdravstvenom stanju.
Najčešća infekcija novorodjenčeta je:
Infekcija oka-konjuktivitis oko novorodjenčeta je crveno sa otokom očnih kapaka, suzenjem i sekrecijom iz oba oka.Novorodjenče se inficira prilikom prolaska kroz porodjajni kanal s bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke.Tada se primenjuje lokalna antibiotska mast i infekcija brzo prolazi.
Upala pupka-omfalitis vidi se pupčani patrljak koji je crven sa sekretom ili bez.Sekret može biti i purulentan.Važno je obrada pupčanog patrljka, čisti se 3% hidrogenom, lečenje se sprovodi antibiotskom praškom direktno na pupak, previja se svaki drugi dan.
Sistemske infekcije novorodjenčeta su vrlo retke, ali upornim traganjem za infekciju pomoću kliničke slike, KS i CRP uspešno se sanira.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.