Uvodjenje sira i jogurta u bebinu ishranu

0
119

Uvodjenje sira i jogurta u bebinu ishranuMlečni proizvodi kao sir, jogurt, kiselo mleko, kefir i pavlaka za razliku od kravljeg mleka ne sadrži laktozu ili u vrlo malim količinama.Zato nema razloga da brinete o oštećenju crevne flore.Ne postoji poseban formular kada treba uvesti ove mlečne proizvode u bebinu ishranu, pre uvodjenja kravljeg mleka.
Mlečni proizvodi se uvode u 8. ili 10. mesecu starosti.Neophodno je davati punomasne mlečne proizvode, kako bi se obezbedilo pravilan rast.
Punomasni jogurt sadrži vitamine A, B6, B12 i D, kao i minerale kalcijum, magnezijum, fosfor, tiamin bogat je proteinima.
Pažljivo treba uvoditi u vrlo malim količinama prvo da isprobate jer može da izazove alergijske reakcije ili razne simptome kao diareja, osip po koži, povraćanje.Majčino ili adaptirano mleko ne sme se zamenuti tim mlečnim proizvodima.Treba davati nedeljno jednom ili dva puta umesto jednog mlečnog obroka.Ako ste bebi već uveli svo voće i povrće povremeno dajte jogurt sa raznim kombinacijama uglavnom voća, tako ćete dobiti širok izbor jela.
Evo nekoliko predloga:
-jogurt sa pireom od jabuka sa malo cimeta
-jogurt sa breskvama i bananom
-jogurt sa šargarepom i breskvom
-jogurt sa avokadom
-jogurt sa borvnicom
Radi boljeg ukusa možete u jogurt dodati malo cimeta ili vanile a nikako šećera i meda.
Postoje gotovi voćni jogurti za bebe mladje od godinu dana, ali ipak je bolje da vi sami napravite jer kupovne sadrže i aditive.
Sir je dobar izbor za bebu jer sadrži veliku količinu kalcijuma, dobrih masti i proteina.Ne treba davati sireve sa pijace jer mogu biti zaražene listerijom.Treba uzeti „soft“ ili meke sireve tu spadaju:blu sir, kamember, švabski, rikota, čedar, ili parmezan.Krem sireve ne treba davati jer su pasterizovani.Izuzetan obrok možete napraviti ako izrendate sira i pomešate sa 1-2 kašike jogurta tako dobijate glatku mekanu masu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.