Kakve greške pravite kad postanete roditelj?

0
122

Kakve greške pravite kad postanete roditeljKada postanete roditelj može biti posebno stresno ako je reč o prvom detetu.Da krenemo od početka, kada iznosite bebu iz porodilišta, treba doneti u odgovarajućem sedištu za auto na vreme da instalirate, pre nego što se beba rodi.Prilikom stavljanja novorodjenčeta u sedište, treba obratiti pažnju na položaj glave, da ne bude previše nagnuta prema napred jer bi mogao otežavati disanje.Omogućite da nesmetano pomera glavu u stranu i da bude u pravilnom položaju.Kada stignete kući sa bebom možete napraviti grešku da pustite bebu da predugo spava izmedju hranjenja, zbog iscrpljenosti i sopstvene potrebe da se malo odmorite.U prvih nekoliko nedelja (oko šest), bebu treba buditi na svaka 2-3 sata što zavisi i od porodjajne težine.To se odnosi na dojenje i preko noći.Nakon dojenja ne smete bebu odmah staviti u krevetić već treba da podrigne jer će imati grčeve u stomaku.Ukoliko iz raznih razloga beba ne može da sisa, primorani ste na industrijsku hranu-adaptirano mleko, prilikom spremanja obroka budite tačni i spremite hranu prema uputstvu.
Obratite pažnju na temperaturu sobe, godišnja doba i izolacija kuće uslovljava temperaturu prostora, ali termostat treba da bude podešen na 22-23 C stepeni.
Ne primajte posetu rodjaka i prijatelja pre šeste nedelje uzrasta bebe jer može vrlo lako da se razboli.
Beba ne treba da provodi vreme stalno u ležećem položaju samo na ledja, već treba da položite i na stomak.Ovo je najčešća greška u prvim mesecima detetovog života jer ometa normalan razvoj kretanja.Položaj na stomaku priprema bebu na puzanje i podstiče telo na podizanje i postepeno uspostavljanje ravnoteže.
Sve bebe po rodjenju imaju stisnute pesnice zbog refleksa hvatanja.Krajem trećeg meseca šačice će biti otvorene.Tada počinje da se igra sa svojim prstima i stavlja ih u usta.Ukoliko su pesnice u tom uzrastu dalje stisnuti obratite se pedijatru.
U četvrtom mesecu već se interesuje i pokušava da dodirne igračke.To je period kada je moguće da padne sa kreveta ili stola za povijanje.
Nemojte dozvoliti da beba već oko šestog meseca sedi, pregledajte kukove, i ako je sve u redu nije preduslov za sedenje.U tom uzrastu još kičmeni stub ne može da održi pravilan, uspravan položaj.
Nemojte praviti grešku, da ne odvedete dete kod pedijatra, fizijatra ili kod ortopeda ukoliko na rodjenju se već primećuju deformiteti-problem u razvoju kuka, tortikolis (krivi vrat), ili kriva stopala.Ti deformiteti sigurno se primećuju u prvim mesecima i ne treba da slušate prijatelje, rodjake itd. Već na vreme da se angažujete od mnogih ozbiljnih problema, da vam ne bude prekasno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.