Menjanje dečije pelene

0
136

Menjanje dečije peleneDečije pelene treba menjati bar 8-10 puta na dan.Naročito ako je u pitanju novorodjena beba čak i više puta.Bebina koža je nežna, lako bude iritirana, ako se ne izvrši dobra nega.Uvek treba kupiti odgovarajuće pelene za uzrast vaše bebe.Kod premale pelene trljanje može da nadražuje kožu.
Kada bebu presvlačite nikad ne ostavljajte na stolu samu bez nadzora.
Za menjanje pelena vam je potrebna:
-mekani peškirić, topla voda, papirni ubrus sa bebi uljem, losion ili mleko za čišćenje guze, gel ili sapun sa vodom ili vlažne maramice zaista imate dosta izbora.
-krema protiv ojeda po vašem izboru
-čista pelena
-neka igračka ako je u pitanju starija beba
-veliki peškir gde ćete staviti bebu da promenite pelenu.
Raširite veliki peškir na sto za prepovijanje bebe.Na sredinu položite bebu, prilikom menjanja pelena bebu ne treba skidati celu zato su praktične benkice koje zakopčavaju izmedju nogu.Otvorite pelenu i prljavu presavijte i odložite za bacanje.Bebinu guzu svaki put treba detaljno očistiti.Ako je veća beba dajte mu igračku da se zabavlja, lakše ćete obaviti menjanje pelena.Na koji način ćete čistiti i ščime to zavisi od svake majke.
*kod devojčica genitaliju čistite od vulve prvo spoljne nabore usana pa sredinu prema guzi.
*kod dečaka očistite ud, mošnice i sve oko njih a zatim guzu.
Pregibe dobro osušite peškirom da biste sprečili vlažnost.Kada je sve suvo nanesite tankim slojem kremu protiv ojeda po vašem izboru.To se radi preventivno sa zaštitnom kremom.
Na koji način ćemo zaštititi bebinu kožu?
Često treba menjati pelene jer suve smanjuju iritaciju kože.Uvek treba koristiti apsorbent elastičnu pelenu, koji treba da bude komotna, da postoji razmak od jednog prsta izmedju pelene i stomaka.Možete malo ostaviti pelenu otvoreno, vaša beba će u tome uživati jer mu prija vazduh.Kremu treba naneti u tankom sloju posle svakog prepovijanja.Prevencija je uvek bolja od lečenja iritacije kože.Za izbegavanje upale guze treba da imaju na umu roditelji sledeće:
*ostavite pelenu otvorenu što je češće moguće
*redovno menjanje pelena, temeljno očistiti guzu i osušiti
*regeneracija kožnih barijera kremu izaberite po vašem izboru
*koristite apsorbente pelene
*informisanost i znanje roditelja je zdravo odrastanje vešeg deteta.
*uživajte u roditeljstvu

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.