Vitamin-C (Ascorbinska kiselina)

0
539
Vitamin-C (Ascorbinska kiselina)Vitamin C se daje od navršenih mesec dana života, i prekida se sa uvodjenjem voćnih sokova. Povoljno utiče na povećanje otpornosti organizma, značajnu ulogu ima i u metaboličnim procesima u ćelijama. Pomaže apsorbciju gvoždja iz digestivnog trakta. Dnevna doza za bebe od 10-50 mg. dnevno u vidu izdrobljene tablete. Voćni sokovi se daju od navršenih četiri meseca života, najpre se daje razblaženo sa prokuvanom ohladjenom vodom, a kasnije čiste sokove nerazbležene, od nekoliko kapi do veće kolicine.
Voćni sokovi se prave: od limuna, narandže,mandarine, jabuke, breskve, kajsije, kruške, višnje, jagode, maline, kupine, grožđe. Najpre se daju sa prokuvanom vodom u odnosu
jedan prema tri sledeći sokovi: limun, narandža, jabuka, breskva.Krajem prve godine daju se i aromaticne voće i to: groždje, malina, kupina, ribizla.
Detetu dajemo u vrlo malim količinama, jer može izazvati alergiju. Postoji i industrijki pripremljeni voćni sokovi za bebe, ali bolje davati prirodne sokove jer su bez dodatka raznih aditiva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.