Operacija urodjene anomalije novorodjenčeta nakon rodjenja

0
150

Operacija urodjene anomalije novorodjenčeta nakon rodjenjaRadi se o hitnoj hirurgiji, kada se mora uraditi brza dijagnostika i ući u operacionu salu, pri čemu su minuti bitni.
Najurgentnija stanja su akutni volvulus creva odnosno uvrnuće creva oko vaskularne peteljke.Prvi znak je da beba povraća žutu ili zelenu tečnost.Mora brzo da se reaguje jer ako se zakasni radi se masivnu resekciju creva-(odsecanje dela creva koje je puklo).Tu može da se dogodi sepsa ili sindrom ultrakratkog creva.Neke anomalije već u drugom trimestru trudnoće se otkriju.Tako npr. gastrohiza ili defekt prednjeg trbušnog zida, gde su deo creva ili želuca van trbušne duplje što se vidi na ultrazvuku pre rodjenja, zatim urodjeni tumori koji mogu postati maligni ili mogu iskrvariti.Kada je u pitanju novorodjenčad  većina operacija  se radi bez vidljivog reza, transanalno sa dve vrste priznate tehnike po svetu.
Koje urodjene anomalije kod novorodjenčeta se najčešće operišu?
Obično su rutinske operacije, ali ponekad budu i komplikovane.To su ingvinalne kile, slepo crevao, atrezije creva i jednjaka, gastrohize, teratomi, omfalokele, volvolus, anomalija žučnih kanala, megakolon.
Da li se znaju uzroci anomalije koje se operišu u prvim danima života?
Ponekad su anomalije genetski uslovljene, dok u nekim slučajevima zloupotreba alkohola i droga može da povećava rizik za takva stanja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.