Provera sluha kod novorodjenčadi

0
148

Provera sluha kod novorodjenčadiRana provera sluha-Neonatalni Skrining sluha je rano otkrivanje oštećenja sluha, koji već započinje u porodilištu.Moguće je već drugog dana po rodjenju, utvrditi da li beba dobro čuje.Cilj Skrininga je da oštećenje sluha otkrije najkasnije do šestog meseca života, kako bi lečenje i rehabilitacija što ranije započela.
Pre otpuštanja iz porodilišta radi se svim bebama bez obzira na faktore rizika za oštećenje sluha.
Dok beba spava kroz mekanu slušalicu pušta se tihi ton na koji se ukoliko je sluh uredan aparat registruje kao „PROŠAO“ ukoliko odgovor izostane test se ponavlja nakon četiri nedelje sa konačnom audiološkom dijagnostikom (BERA, ASSR test).
U slučaju postojanja visokog faktora rizika za oštećenje sluha bez obzira na uredan nalaz test treba još jednom ponoviti u narednih 3-6 meseci zbog odloženog nastanka oštećenja.
Faktori visokog rizika su:postojanje gluvoće u porodici, mala porodjajna težina oko 1500 g, Apgar scor manji od 5/6, žutica sa eksangvinotranfuzijom, urodjene anomalije glave, vrata, intrauterine infekcije u trudnoći (TORCH), mehanička ventilacija duža od 5 dana.
Važno je da i roditelji prate norme razvoje sluha naročito do trećeg meseca, a i dalje da li reaguje na zvuke, treptanje, da li se umiri na poznat glas ili zvuk.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.