Ultrazvuk kukova kod bebe

0
199

Ultrazvuk kukova kod bebeUltrazvuk kukova ima najširu primenu u dijagnostici razvojne anomalije.Jednostavna i bezbolna Skrining metoda, postao je deo rutinske dijagostike koja vizuelizacijom kako koštanih tako i hrskavičavih tkiva omogućava rano otkrivanje razvojnog poremećaja kuka.Pouzdano otkrije da li se radi o iščašenju ili se odredjuje stepen iščašenja kuka.Prvi pregled ultrazvuka kuka obavlja se još u porodilištu.Pregledom pedijatra-kliničkom pregledu proverava se asimetrija zglobova kožnih brazdi na butinama, otežano širenje kuka od unutra ka spolja je znak ograničene abdukcije.Zatim labavost ili nestabilnost kukova (Barlovljev, Ortolanijev, Palmenov znak).
Pozitivan fizikalni nalaz:
-ograničena abdukcija u kuku
-Ortolanijev fenomen dislokacije i repozicije koja je praćena taktilnim zvučnim klik-fenomenom.
-flektirane noge i asimetrija glutealnih nabora
Kada je beba već kod kuće najbolje vreme za ultrazvuk pregled kukova izmedju 1 i 2 meseca.Do šest meseci uzrasta potrebno je dva puta ponoviti pregled.Treba uraditi na vreme, da bi se otkrio razvojni poremećaj kuka ukoliko postoji.
Široki povoj nije metoda lečenja.To je preventivna mera, da se kukovi pravilno razvijaju.Stvara se pravilan uslov za optimalno razvijanje kukova.Ukoliko se na njoj pokaže da je sve u redu posle drugog pregleda ultrazvukom može da se predje samo na pelene za jednokratnu upotrebu.Ako su kukovi i dalje „nezreli“, ortoped će savetovati nastavak širokog povoja što je dovoljna za korekciju.
Kod težih oblika savetuju se Pavlikovi kaiševi.To su obični kožni kaiševi uradjeni po meri, gde su noge u potpuno raširenom položaju fiksiraju da bi glavica butne kosti bolje legle u čašice.
Ultrazvuk kukova radi se kod dece koja su izložena nekom od sledećih faktora:
*radi se kao Skrining metoda u cilju pravovremene dijagnostike
*razvojni poremećaj kukova u porodici
*prevremeni porodjaj
*blizanačka trudnoća
*karlična prezentacija ploda pri porodjaju
*malformacija lokomotornog sistema
*postojanje deformacije vrata ili stopala
*manjak plodove vode
*oligohidramnion majke
Lečenje:
Posle ultrazvučnog pregleda na kome se potvrdi postojanje anomalija u razvoju kuka, dete se upućuje dečjem ortopedu, koji se odlučuje o daljem lečenju.
Ukoliko se anomalija ne leči može da dovede do invaliditeta i potrebe za operacijom zgloba kuka.Terapija započeta nakon navršene jedne godine, ne daje dobre rezultate, što je veći uzrast manja je mogućnost konzervativnog lečenja.Nakon treće godine uzrasta svaka korekcija zgloba zahteva operaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.