Nega bradavice

0
569

Nega_bradavicePre svakog podoja majka treba da opere ruke toplom vodom i sapunom.Da spremi svoju bebu na podoj.Da pripremi bradavicu tj. da opere sa vodom od soda bikarbone (100 g.prokuvane vode 1 kaf.kaš. soda b.b).U tu vodu staviti malo vate i stim oprati bradavicu.To je odjednom i prevencija za soor ili mlačac.
Važno je znati da u devetom mesecu trudnoće masiranjem priprema se dojka odnosno bradavica za podoj.Nakon kupanja u mlakoj vodi sa sapunom izmasirati bradavicu da privikne na podoje.U početku dojenja može se zapaziti da beba često zaspi na dojci, ne treba pustiti da spava probuditi i staviti u krevetac.Prilikom spavanja još više ovlaži bradavicu i dolazi do naprsline, pucanja, upala.Nekad se desi da odojče žvaće bradavicu, zato treba pratiti vreme podoja i ako je dovoljno sisalo podoj se prekida.Ima slučaja kada se dojka napuni sa mlekom a beba ne može da isprazni dojku, tada je dojka nabrekla i tvrda, bradavica se uvuče i bude bolna.Tada su potrebne tople kupke na dojku staviti termofor ili električni jastuk.Mlečni kanali se proširuju na dejstvo toplote i prohodnost mleka olakšano.Zatim  dobro iscediti mleko manuelnom ekspresijom ili pumpicom.
U slučaju da dojku ne ispraznimo još više se upali, ispucana bradavica se inficira sa pljuvačkom deteta ili dolazi do akutnog mastitisa.Dojka je bolna, jako crvena, otečena.Majka je u temperaturi i malaksalo.Tu je već potrebno antibiotsko lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.