Fiziološke reakcije kod Bebe

0
401
Fiziološki pad težine je gubitak u težini novorodjenčeta prvih dana po rodjenju. Beba do 10-og dana svog uzrasta treba da nadoknadi svoju porodjajnu težinu.
Fiziološka hipertermija se javlja kod novorodjenčeta od 4-5 dana uzrasta, usled nedovoljnog unošenja tečnosti i povećanog unošenja belančevina,preko (kolostruma) i tako može nastati skok temperature. Čim se detetu da više tečnosti temperatura se normalizuje.
Fiziološka žutica javlja se od drugog do treceg dana po rodjenju. Boja kože postaje žuto počinje na licu, nosu i grudima. Za nedelju do dve nedelje sama nestaje. Fiziološka žutica je pojava adaptacije novoj sredini i specifične reakcije krvi i jetre. Bebici je poterbno dati više tečnosti i staviti krevetac na svetlost.
Otok grudnih žlezda može da se pojavi nakon rodjenja od 4-7 dana uzrasta, žlezde su tvrde osetljive i bolne. Iz mlečne žlezde može se istisnuti nekoliko kapi sekreta. Zabranjeno je cedjenje, staviti lake oblogice.
Vaginalno krvarenje jeste pojava kod ženske dece zbog uticaja hormona majke. Kad prestane dejstvo hormona nakon 2-3 dana pojavi se bistar sluzavi sekret.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.