Tetivni refleksi kod novorodjenčeta

0
435

Tetivni refleksi kod novorodjenčetaPatelarni refleks, od tetivnih refleksa na rodjenju je prisutan samo patelarni.Može se izazvati još od prvih dana po rodjenju.jačina je vrlo promenljiva, od dve nedelje pa do kraja devetog meseca, tada je pojačan.
Refleks Ahilove tetive, kod mladjeg odojčeta se teško izaziva, kod starijeg već puno lakše.Taj refleks je slabiji od patelarnog.
Površni refleksi
Neki od njih su otsutni na rodjenju.Plantarni refleks-Babinjski se može izazvati u prvim danima po rodjenju.Kod deteta u prvoj godini izazivanjem ovog refleksa se dobija ekstenzija prstiju noge.U prvim danima ili nedeljama se ponekad dobije i plantarna fleksija.
Abdominalni refleks može se izazvati najranije od trećeg meseca po rodjenju.Krajem prve godine je prisutan kod svakog odojčeta.
Koordinisani refleksi
Mnogi od ovih refleksa su prisutni od dana rodjenja, a pre svega oni na kojima se zasniva ingestija hrane.
Refleks traženja bradavice-Aldrih ovaj refleks pomaže detetu da nadje bradavicu kad treba da sisa.Na vreme rodjenog novorodjenčeta taj refleks je uvek prisutan.Normalno iščezava u četvrtom mesecu.
Refleks sisanja na vreme rodjenog deteta ovaj refleks je prisutan od rodjenja.On je stalan i dugo traje i do druge godine života.Ukoliko je odojče gladnije utoliko je jače naznačen.kad je sito može da bude otsutan.U toku prva tri meseca po rodjenju ovaj refleks može da izaziva svaki predmet kojim se dodirnu usne.Od petog meseca odojče ume da pravi razliku izmedju bradavice i običnog predmeta i pravi pokrete sisanja, samo kada mu se usne sltimulišu bradavicom.Ovaj refleks izčezava s prestankom laktacije.
Od ostalih koordinisanih refleksa može se zapaziti:
U prvom minutu po rodjenju zapaža se kijanje,
Na pet minuta po rodjenju zapaža se zevanje,
U prvim časovima po rodjenju se zapaža akt gutanja i štucanja,
Akt mikcije i defekacije se može pojaviti odmah nakon rodjenja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.