Nervni sistem novorodjenčeta

0
382

babyxxNervni sistem novorodjenčeta, još je nedovoljno zreo najvažniju ulogu u regulaciji telesnih funkcija i reagovanja na spoljšnje draži igraju medjumozak-mezencefalus i kičmena moždina.
Pošto se pokreti novorodjenčeta, odigravaju bez kontrole  oni su grubi na izgled slučajni i jako promenljivi po brzini i intenzitetu.Ti pokreti nisu koordinisani.Nedostaje im uzajamna povezanost i skladnost.Stoga liče na refleksne radnje, ali za razliku od njih neodbijaju po odredjenom redosledu.
Beba posle rodjenja može malo da podigne glavu, kad se postavi na trbuščić.Kad se namesti da sedi, glava mu pada unazad.Kad se drži jednom rukom u vazduh, visi mlitavo.
U doba novorodjenčeta značajni su refleksni pokreti.Pravilno javljanje refleksa ukazuju na normalno funkcionisanje nervnog sistema.
Poremećaji refleksa-izostajanje  ili dugotrajno održavanje ukazuje  da je u pitanju neko oboljenje  C.N.S. i da treba preduzeti mere u cilju ispitivanja i lečenja, kao i odgovarajuće postupke u vezi  ishrane.Najpre treba uočiti grupu odbrambenih refleksa.U ove grupe spadaju refleks treptanja, kašljanja, kijanja.Refleks zevanja je takodje u neku ruku odbrambenih refleksa, jer zevanjem beba uzima veću količinu kiseonika.Drugi refleksi su vezani za ishranu.Rooting refleks se ispoljava kad se novorodjenčetu dodirne obraz u neposrednoj blizini usta, okreće glavu prema strani koja se dodiruje.Otvara usta i vrši pokrete sisanja.Refleks sisanja ispoljava se pokretima sisanja kad se usne novorodjenčeta s unutrašnje strane dodirnu nekim predmetom (bradavica dojke,cucla).Ovaj refleks je slab ili je otsutan kod nedonoščeta.
Za doba novorodjenčeta karakteristične su Morro-ov refleks -refleks prihvatanja ili „grljenja“ može se izazvati na više načina:naglim povlačenjem pelene na kojoj odojče leži ili naglim pomeranjem stola na koji je položeno, ili jakim zvukom udarcem šake u sto.Bilo koja metoda je primenjena dobija se refleks abdukcije gornjih ekstremiteta, otvaranje šake i ekstenzija glave.Odojče se trgne, raširi ruke i otvori šake, kao da ima nameru  da nekog zagrli, a zatim ih ubrzo otpusti.U prvoj nedelji po rodjenju ovaj refleks traje kratko, svega 1-2 sekundi, a od tada duže tako da krajem prvog meseca života dostigne 4-5 sekundi.Kod zdravog i normalnog odojčeta, ovaj refleks izčezava do drugog meseca.kod nedonoščeta traje nešto duže.Njegova otsutnost u doba novorodjenčeta govori o oštećenju mozga.

Refleks prihvatanja

Kod normalnog odojčeta ovaj refleks se može izazvati na šakama i na stopalama.Na šakama stimulisanjem dlanova olovkom ili prstom.beba odgovara stezanjem olovke ili prsta, i to sa toliko snage da održava težinu svog tela.Ovaj refleks je prisutan od rodjenja i obično traje do  četvrtog meseca života.

Tonusni vratni refleks

Ovaj refleks može da se izazove, rotacijom glave.Dok dete leži na ledjima, pri čemu nastaje ekstenzija oba ekstremiteta s one strane na koju je lice okrenuto, a fleksija sa suprotne strane.
Ovaj refleks je prisutan na rodjenju i održava se  do kraja četvrtog meseca.

Dominantni refleksi

Ovi refleksi su urodjene refleksne reakcije, jer ih može izazvati od prvih dana po rodjenju, bez prethodne vežbe.Ovi refleksi se razlikuju od običnih kongenitalnih refleksa po tome što su privremeni i mogu se izazvati samo pod izvesnim odredjenim uslovima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.