Psihomotorni razvoj odojčeta

0
346

psihomotorni razvoj odojčetaPsihomotorni razvoj odojčeta u toku prve godine života, zavisi od pravilne ishrane, sredine u kojoj živi, načinu nege i odgoja.Pokreti su često refleksne prirode.Dete u prvoj godini života treba da nauči da samostalno sedi, stoji, i hoda.
U toku 12 meseci psihomotorni razvoj odojčeta odvija se odredjenim tempom:
Drugi mesec:kad se položi potrbuške, podiže glavicu, prati očima osobe u pokretu, okreće glavu od svetla,guče, sluša glasove i smeje se.
Treći mesec:pravi voljne pokrete,uzima igračke u ruke, čvrsto drži glavicu, prepoznaje majku, i bočicu, sluša muziku, izgovara glasove.
Četvrti mesec: uz pridržavanje može da sedi, gura ručicu u usta, opire se nožicama, igra sa vlastitim rukama, smeje se glasno.
Šesti mesec: održava dobro ravnotežu, sedi bez oslonca, drži svoju bočicu, igra se sa igračkama i trpa ih u usta, razlikuje nepoznate osobe od poznatih.
Osmi mesec: Stoji uz podršku, premešta igračke iz jedne ruke u drugu  i stavlja ih u usta, izgovara suglasnike, pamćenje mu je kratkotrajno, igra se sa nožicom, čupka kosu.
Deseti mesec: pravi prve korake uz pridržavanje,puzi, izražava veselje, reaguje na vlastito ime, podiže predmete.
Dvanaesti mesec: samostalno pravi prve korake, ponavlja reči, prepoznaje osobe iz okoline, izvrši jednostavne radnje, pretražuje igračke.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.