Ocena stanja uhranjenosti

0
344

Cute-Baby-Girl-sweety-babies-8904055-300-400Pravilna ishrana u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu, odraz dobrog fizičkog i psihičkog razvoja deteta.Drugim rečima greške u ishrani su ocena stanja uhranjenosti u razvoju  dečjeg organizma.Na osnovu sledećih elemenata vidi se ocena stanja uhranjenosti:
-opšti izgled, tu se posmatra stanje kože, potkožnog tkiva, sluznice, mišića.Eutrofično  (dobra uhranjenost), deteta izgleda zdravo i vedro.Raspoloženo i živahno.Koža je ružičasta,mekana i jedra, zategnuta, elastična  govori se o dobrom turgoru.Sluznice su dobro prokrvljene i crvene.Mišićno tkivo u doba odojčeta zbog oskudne funkcije, slabije razvijeno dok kasnije broj mišićnih vlakna rastu.Prilokom pojedinih poremećaja ishrane dolazi do poremećaja tonusa muskulature (hipertonija, hipotonija),
-porast težine i visine predstavlja neobično važne podatke za ocenu stanja uhranjenosti, najpre zavisi i od porodjajne težine odojčeta, od pravilne ishrane i majčinog mleka,
-razvoj kostura i zuba takodje govori o stanju uhranjenosti. Kod normalnog  uhranjenog deteta kostur se razvija zdravim redosledom.Do odredjenog roka se zatvaraju mala u velika fontanela.
Mala fontanela nalazi se izmedju potiljačnjih i temenih kostiju, zatvara se u prvom mesecu života.
Velika fontanela se nalazi izmedju čeone i temenih kostiju u obliku romboida normalno se zatvara izmedju 12-16 meseci života.
Mlečni i stalni zubi izbijaju u pravilnim razmacima, koji se mogu poremetiti pri nepravilnoj ishrani,
-psihomotorni razvoj je takodje vezan sa stanjem ishrane. Znatnim odstupanjima uz konstitucionalne faktore deluju i utiču na uhranjenost.Svakom roditelju je dobar znak ili opomena ocena stanja uhranjenosti za očuvanje zdravlja deteta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.