Svež vazduh

0
266
bebaDetetu je potrebno mnogo svežeg vazduha. Ovo je lako reci, teško je tačnije odrediti, a još teže izvesti.Odojče kao i veća deca zatim odrasli koji dobar deo dana borave na svežem vazduhu, mnogo su zdraviji i redje oboljevaju od respiratorne infekcije. Dete treba da boravi na svežem vazduhu svaki dan najmanje 2-3 sata, ako vreme nije kišovito, ili ne duva vetar. Ne radi se samo o temperaturi vazduha vlažan, hladan vazduh u blizini mnogo opasniji je od suvog vazduha iste temperature, a naročito ako duva vetar. Neke majke nažalost retko izvedu svoje dete na svež vazduh u toku čitave zime bilo da same mrze šetnju po hladnjoći ili pak preterano boje, da će hladnoća naškoditi detetu.Što je još najgore, ima odojčadi, koji po čitavu zimu, danju i noću borave u jakoj toploj sobi. Posledice se vide u bledoj boji kože, izgubljenom apetitu i malaksalošcu.
Zimi je najbolje dete izvesti iz kuće oko podneva dakle izmedju deset sati i u 2 sata posle podne. Ako živite na selu ili imate vlastito dvorište možete dete ostaviti na vazduhu i duže od 3 sata ukoliko to vreme dopušta. Ako živite u gradu, u kuci bez bašte,dvorišta moraćete dete izvoditi na vazdu u kolicima. Ako volite šetnju po svežem vazduhu i imate vremena ostanite dugo napolju,što duže tim bolje.
Leti za vreme najgorih vrućina nastojite sa detetom da ostanete unutra u hladu. Čak ako je u kući sveže ipak dete mora provesti nekoliko sati na dan napolju, najbolje rano ujutru i predveče. Hranjenje deteta treba usaglasiti, podesiti sa šetnjom. Ako dete neće da spava dok je napolju, prilagodi tešetnju prema vremenu, kad je dete budno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.