San i odmor za bebe

0
300

U periodu novorodjenčeta dete spava oko 20 časova dnevno i budi se jedino kad treba da se hrani.
Mladje odojče zaspi neposredno posle podoja, i budi se nešto pre vremena kad treba da se doji.Ako je gladno, budi se i ranije i plače.
Posle trećeg meseca spavanje u toku dana smanjuje se, sve više i iznosi 16-18 časova.
Posle šestog meseca odojče je preko dana većinom budno i spava oko 14-16 časova dnevno.Krajem prve godine odojče još uvek više spava nego što je budno.
San je neophodan uslov za pravilan razvoj odojčeta.On obezbedjuje uredno obnavljanje energije, osigurava pravilan rast i razvoj.U toplije godišnja doba odojče treba da spava u sobi s otvorenim prozorom.Kad je vreme hladnije, prozor treba češće otvoriti da bi se soba provetrila.
Svež i čist vazduh doprinosi da san zaista osveži dete.
Za spavanje kako preko dana tako i preko noći odojče ne treba pretopljavati, niti stezati povojem.Naprotiv povoj treba da bude komotan.
San odojčeta ne sme da remeti galama, lupanje u kući, treba omogućiti miran san.
Zdravo i dobro negovano, pravilno hranjeno odojče ne treba uspavljivati (pevanjem, ljuljanjem, pustiti muziku itd.) ZDRAVA BEBA ZASPI SAMA.
Uspavljivanje je loša navika od strane roditelja pogotovo ljuljanje jer beba na takav način može da povraća pogotovo ako je pretoga imala obrok.
Neuredan san odojčeta siguran je znak bolesti, loše nege ili loših navika.U tom slučaju treba što hitnije ispraviti greške i odojčetu obezbediti neophodan mir za povoljan odmor.
Trajanje sna posle navršene prve godine takodje se smanjuje.Tokom druge godine potreba za snom smanjuje se ispod 12 časova. S obzirom na okolnosti pod kojim živi predškolsko i školsko dete od veliko je značaja.To bi značilo i spavanje posle ručka.Taj odmor traje 1-2 časova. On je koristan zbog toga što se dete u toku dana toliko zamori da mu je popodnevni odmor neophodan.
U protivnom može se javiti fizička i psihička iscrpljenost, gubitak apetita, gubitak težine,dete postane bledo malaksalo znači umorno.Treba naučiti-navikavati dete da se odmori posle ručka.
Za spavanje posle ručka obuče se posebno rublje a ne u onome u kom se boravi u toku dana.
Naspavano dete dobro se oseća, zaigra se čim ustaje dobro je raspoloženo, odmah se smeje i ima volju za dalje aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.