Sisa čak i svoju nožicu

0
306

beba__sisaVi kao roditelj, da li ste primetili da bebe često sve što mogu, da dohvate stavljaju u usta, čak i palac na nozi.Tome nisu krivi zubi, koji niču niti glad, jer to čine i kad su site.Zašto?
Postoji dva razloga.Prvi je taj da su detetu, usta organ upoznavanja.To je zaista njegov glavni čulni organ.Sigurno  Vam je poznato da se deca rađaju „nedovršena“.
Vlakna njihovog nervnog sistema još nisu snabdevena zaštitnim omotačem , to “ dovršavanje“, se prirodno odvija od mozga ka ekstremitetima.A usta sasvim blizu mozgu, pored toga su i vitalan organ pošto moraju da obezbeđuju funkciju hranjenja.S toga su i savršena  odmah po rođenju.Vi preko svog jezika i nepca ocenjujete ukus onoga što jedete. Dete međutim uči još mnogo drugih stvari.Pre svega,da li je ono što prinosi ustima za jelo ili nije.Zatim saznaje za pojam mekog ili tvrdog, uglastog, glatkog ili rapavog dela.Taj mehanizam je otkrio još otac psihoanalize Sigmund Frojd.Potpuno nemoćno i zavisno novorođenče obezbeđuje sebi opstanak samo zahvaljujući sisanju.Predviljiva priroda obezbedila mu je dakle posebno osetljivost usta tako da je od njih načinila kako tvrde erogenu zonu.Tako će uskoro otkriti i kad nema mleka nije prijatno izvoditi pokrete sisanja.Istovremeno može osetiti i zadovoljstvo u sisanju.Na taj način se zavarava i želja za majčinim naručjem, palac, komadić krpice, cucla, sve to postaje simbolična predstava majke i tako se rađa prvi intelektualni korak.Nekome će se možda svi ovi razlozi učiniti suviše naučnima za nešto tako obično, kao što je sisanje jedne bebe.
Bebi ne treba da branite to malo zadovoljstvo. I nemojte se suviše preterano plašiti mikroba.Malo „patogenih klica“, u umerenim dozama naljbolji su način da se stvori prirodna otpornost.
Tu se podrazumeva na svakidašnju šetnju po gradu.Ni vazduh nije uvek čist i svež. Zatim mislimo na pranje posuđa što beba koristi.Ti posudi ne mogu biti sterilni.Takođe kada cucla ispadne iz usta, samo se opere – bez sterilizacije.Na taj način navikavamo bebu , na borbu za zdrav život.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.