Stenoza pilorusa

0
494

Stenoza pilorusa je bolest mlađeg odojčeta, kod koje glavnu smetnju predstavlja suženje pilorusa, usled hipertofije kružnog mišića koji zatvara prolaz iz želudca u dvanaestopalačno crevo.
Glavni znak bolesti je spastično povraćanje, koje počinje između 2-5 nedelja posle rođenja. Do tog vremena  odojče može da napreduje normalno, ne pokazajući nikakav poremećaj. Povraćanje se obično javi naglo. Odigrava se  10-15 minuta posle podoja. Sadržaj želudca se izbacuje pod velikim pritiskom, u obliku luka na veliku daljinu i do 1 metar.Uglavnom se javlja posle svakog podoja.Želudac se proširi, hrana se duže zadržava, a povraćanje se javlja nešto kasnije.Opšte stanje novorođenčeta postaje teža. Stolica je ređa, zelenkasta i sluzava usled gladi a mokrenje je oskudno.Dete gubi na težini, usled stalnog gubitka postane distrofično i dehidrirano.Karakterističan je izgled i izraz lica, takva deca  su sa naboranim čelom i bolnim izgledom.Hipertrofična muskulatura pilorusa koja zatvara lumen pilorusa, pa hrana ne može prolaziti iz želudca u duodenum ili je prolaz veoma spor.
Lečenje
Najpre se pokušava konzervativno lečenje spazmoliticima i davanje čestih i manjih obroka.Ako takvom lečenjem odojče i dalje gubi na težini, i povraćanje se nastavlja mora se preduzeti hirurški zahvat.On se sastoji od presecanje pilorusnog mišića treba obratiti na postoperativno lečenje.
Od hipertrofične stenoze pilorusa treba razlikovati običan pilorospazam, jer ima slične simptome, međutim uzrok nije anatomsko već samo funkciono suženje pilorusa, koja nastaje kao posledica spazma mišića.Nega,lečenje, ishrana su isti ali ne dolazi u obzir hirurški zahvat.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.