Apgar test – prvo ocenjivanje u životu

0
220

Apgar je prvi test u životu bebe, kojim se ispituje opšte stanje novorođenčeta, zasnovano na posmatranju pet osnovnih funkcija.
apgarApgarom se ocenjuje disanje, boja kože, otkucaji srca, stanje mišića i bebin odgovor na nadražaje.

Ovim pregledom se, koliko god je moguće precizno, obuhvata stanje novorođenčeta u prvom minutu nakon rođenja, a ponavlja se nakon pet minuta. Otuda ovakav zbir (skor) – 9/10 ili 7/8 i tako dalje. Rezultati pokazuju kako je beba prošla kroz porođaj, proces prilagođavanja, kao i da li se oporavlja od početnih teškoća.

Apgar test je, zapravo, ocena vitalnosti novorođenčeta. U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar mogu da se dobiju tri ocene: nula, jedan ili dva boda.

Zbir od deset bodova je najveća ocena i označava odličnu kondiciju, ocena devet je još uvek odlična, ocena osam je znak da je beba blago zamorena, dok su ocene pet, šest i sedam znaci lošijeg stanja – takvoj bebi je potrebna pomoć nakon rođenja.

Ocena četiri i niže je znak da beba zahteva intenzivan nadzor. Beba i mama se u tom slučaju smeštaju na intenzivnu negu, gde se preduzima potrebno lečenje, odnosno pružaju neophodna pomoć i nega. I lečenje i pomoć se menjaju prema potrebi, sve dok beba ne ojača i dok se ne postigne njeno zadovoljavajuće opšte stanje.

 Inače, test je dobio ime po Virginiji Apgar, njujorškoj doktorki – anesteziologu, koja je 1953. godine osmislila bodovni sistem za ocenu vitalnosti novorođenčeta.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.