Higijena bebe

0
389

Bebina koža je osjetljiva

higijenaBebina koža je mnogo tanja od kože odraslih, neotporna je i reagira više na utjecaje okoline, posebno u toku prvih nekoliko mjeseci života. Kako masne žlijezde još nisu u potpunoj funkciji tako ni zaštitni sloj kože koji štiti od bolesti nije formiran i nema svoju potpunu funkciju. Koža još nije masna i bogata je vodom. Siromašnost dječje kože masnoćom znači suhu kožu i osjetljivu kožu na utjecaj bakterija i gljivica. Zbog toga dječju kožu u prvih 5 mjeseci treba blago mazati kremom a kasnije npr. dječjim Violeta vlažnim maramicama sa dodatkom kreme koje čiste i istovremeno ostavljaju vrlo tanki sloj kreme na bebinoj koži. Ove vlažne maramice imaju u sebi visoki postotak kvalitetne dječje kreme. 

Njega kože

Nakon kupanja bebe posušite bebinu kožu laganim pritiskom nježnog ručnika po svim dijelovima tijela, faltama kože i teže dostupnim dijelovima a ne grubim i jakim trljanjem po najlakše pristupačnim dijelovima tijela.
Ukoliko na teže dostupnim dijelovima, tijela gdje se zadržava više vlažnosti, nakon kupanja nastaje crvenilo nakon trljanja kože , možete lagano napudrati te dijelove tijela vaše bebe. Kod dojenčadi iznad mjesec dana starosti najnormalnija njega podrazumijeva brisanje kože bebe i nanos blagog sloja kreme ili prijelaz preko kože npr. Violeta vlažnim maramicama sa dodatkom kreme i kamilice. Ukoliko je koža vaše bebe malo masnija, mazanje kremom ili prijelaz Violeta vlažnim maramicama preporučuje se 4-5 puta sedmično. Ruke bebe možete prati i obrisati vlažnim maramicama više puta na dan.
Ispitani i dermatološki testirani higijenski proizvodi pomažu razvoj obrambenog mehanizma kože. Ovi higijenski proizvodi također sprječavaju upale i infekcije kože. Ne upotrebljavati previše različitih higijenskih proizvoda i tako iritirati osjetljivu bebinu kožu.

Lice

Lice bebe prati čistom mlakom vodom. Sapun nije potreban za pranje lica, voda je dovoljna. Nakon toga namazali bebinu kožu kremom za osjetljivu kožu i ne stavljati previše kreme na bebino lice. Krema mora biti dermatološki testirana i može sadržavati dodatke pozitivno djelotvornih sredstava na kožu kao što je npr. kamilica. Područje oko očiju i osušeni sekret očistiti vlažnom maramicom npr. Violeta vlažne maramice sa dodatkom losiona (vrlo mala koncentracija losiona za osjetljive dijelove kože i lica) . Dodatak kamilice djeluje protuupalno i smiruje nadraženu kožu i crvenilo. Nos se po prirodi čisti sam od sebe. Izbjegavajte čišćenje nosa štapićima koji mogu izazvati povrede nosa , umjesto toga upotrebljavajte vlažne maramice .Usne bebe ne zahtijevaju specijalnu brigu i čišćenje. Uši možete prati mlakom vodom pri kupanju a zatim ih obrisati i posušiti. Violeta vlažne maramice sa dodatkom losiona čiste uši i nanose tanak sloj zaštitnog losiona na kožu.

Kosa i glava

U prvih nekoliko mjeseci blagim pokretima i mlakom vodom skinuti nečistoće i znoj sa bebine glave i kose. Perut nastalu preko noći blago odstraniti četkicom za kosu ili isprati pri slijedećem kupanju.

Nokti

U prvih 4-6 sedmica života nije potrebno rezati nokte bebe. Oni nisu dovoljno narasli i premekani su. Kasnije je za rezanje noktiju najbolje koristiti male škarice sa zarubljenim vrhovima a ne noktarice koje mogu povrijediti bebu. Najlakše je odsjeći nokte nakon kupanja, prilikom te radnje potrebno je blago pritisnuti jagodice prstiju unazad i tako osloboditi prostor za škarice.

Pupak

Pupčana vrpca osigurava u toku trudnoće bebu sa kisikom i hranjivim materijama potrebnim za život. Nakon rođenja beba se hrani majčinim mlijekom a pluća osiguravaju potreban kisik za disanje.
Pupčana vrpca se prereže nakon rođenja par centimetara od pupka bebe. Beba taj rez ne osjeća jer pupčana vrpca nema nerve na tom mjestu prereza. Nakon nekoliko dana ostatak pupčane vrpce se povlači prema pupku i kasnije otpada.
Pupak će u rodilištu biti zaštićen zavojem ili flasterom i tako biti zaštićen od infekcija , ali mu je zbog bržeg zarastanja potreban dovod zraka. Pupak prilikom kupanja ne kvasiti a također je potrebno spriječiti dotok urina do pupka. Ukoliko se primijeti povećano crvenilo i moguća upala otići doktoru. Pravilnim tretmanom i higijenom ostaci pupčane vrpce će otpasti sami.
Prilikom kupanja bebe možete koristiti posudu za kupanje bebe koja je u stvari najprikladnija za kupanja u prvih pola godine a kasnije bebu možete kupati u kadi. Najidealnija sobna temperatura je 23 stupnja a temperatura vode 37 stupnjeva celzijusa. Potrebno je zatvoriti vrata i prozore . Ukoliko je beba prije toga izvršila nuždu potrebno je oprati bebinu guzu vodom a nakon toga okupati . Bebu posušiti ručnikom, po tijelu i guzi prebrisati vlažnom maramicom sa kremom npr.Violeta. Vlažne maramice ostavljaju tanak sloj kreme na dječjoj koži.
Bebu potom obući i staviti kapicu za bebe . U toku kupanja bebe možete pokušavati nasmijavati bebu koja će na taj način lakše podnijeti kupanje.

Mijenjanje pelena

Mijenjanje pelena potrebno je obavljati više puta na dan . Pelene trebaju biti primjerene uzrastu bebe. Bebe imaju neugodan osjećaj ukoliko duže vrijeme nose vlažne pelene u koje su izvršile nuždu i mogu plakati zbog toga. Pri mijenjanju pelena najviše vremena oduzima čišćenje bebine guze. Najmodernije i najhigijenskije sredstvo su vlažne maramice za bebe. Violeta vlažne maramice sa dodatkom kreme ili losiona i ekstraktom kamilice brzo čiste i njeguju kožu vaše bebe. Nakon čišćenja ostavljaju tanki sloj kreme ili losiona koji blago masti prirodno suhu kožu bebe. Ekstrakt kamilice djeluje antiiritirajuće na kožu bebe. Violeta vlažne maramice za bebe podvrgnute su svim zdravstveno-dermatološkim testovima.
Pored vlažnih maramica za bebe Violeta d.o.o proizvodi i kozmetičke vlažne maramice za odrasle. To su AntiAkne vlažne maramice za skidanje akni i bubuljica sa vitaminom E koje sužavaju pore i usporavaju starenje kože. Violeta vlažne maramice za skidanje šminke njeguju lice i brzo odstranjuju šminku sa lica.
Violeta Intimne maramice za žene upotrebljavaju se za higijenu ženskih organa, također nakon poroda a kasnije za cjelodnevni osjećaj svježine. Violeta vlažni toaletni papir je toaletni papir koji brzo i efikasno čisti i osvježava a može se upotrebljavati i u kombinaciji sa suhim toaletnim papirom. Preporučujemo korištenje ovog papira iz zdravstvenih i praktičnih razloga.

U ovom priručniku pokušali smo majkama dati osnovne informacije o prirodnoj prehrani, dojenju i higijeni njihovih beba. To su najbolji načini brige o potomstvu u prvih nekoliko godina života.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.