Pojave kod bebe nakon rodjenja

0
344

pojave-kod-bebe-nakon-rodjenja-Beba često kija. Novorodjene bebe često kijaju što nije posledica prehlade ili neke infekcije već se radi o refleksnoj radnji, tako se pročiste bebini disajni putevi od sitnih čestica, prašine ili da se otpuši privremeno zapušeno nosdrvo.U toku sisanja bebi nosić je stisnut uz majčinu dojku i može da se začepi, tada će beba refleksno iskijati pa nastaviti da sisa.
-Koža se ljušti na bebinim rukicama i nogicama.U toku trudnoće beba  „Pliva“ u vodenjaku svih devet meseci.Bebina koža je obložena belim masnim sirastim slojem radi zaštite koji se zove vernix caseosa ili sirasti maz, koji nastaje pod dejstvom placentarnih hormona i služi kao zaštita kože od tečnosti u kojoj se nalazi beba.Nakon bebinog rodjenja babica okupa bebu ispere masni sloj i beba ostaje bez zaštite.Kada beba dolazi u kontakt sa vazduhom gornji sloj kože se suši i počinje da se ljušti.Ljuspice će sami otpasti nakon 2-3 nedelje.Zato je potrebno bebu premazati bebi-losionom koji je pogodan za čišćenje kože jer uklanja sve nečistoće.Na koži ostavlja tanak, mastan sloj koji ne ometa vršenje prirodnu funkciju kože.Dok je bebi ulje zatvara pore kože i sprečava disanje bebine  kože. -Bebine ručice i nogice su hladnjikave.Pre nego što bi ušuškali bebu, treba pogledati toplinu grudnog koša i stomačića.Ukoliko su ovi delovi tela ružičaste boje i umereno toplo na dodir nema razloga za brigu.Ručice i nožice su hladnjikave jer beba još nema u potpunosti razvijen krvotok.
-Beba danima ne kaki.Beba koja se hrani samo majčinom mlekom sme da nema stolicu i po 4-5 dana.Neke bebe kake češće a neke redje.To zavisi od brzine varenja, razgradnje mleka u crevima.Ako beba mirno spava nema bolove, lepo napreduje nema razloga za brigu.Vremenom će se ustaložiti po svom ritmu.
-Beba se trza i bacaka se.Na kraju trudnoće i zadnjim mesecima, beba boravi u skučenom i tesnom prostoru, gde ne postoji mesto za protezanje ručice i nožice.Kada dodje na svet ima više prostora nego što treba i ne može da kontroliše svoje pokrete i nekontrolisano se trza i bacaka se.To je sasvim normalna pojava.
-Beba nije lepa kao što se očekuje.Većina novorodjenih beba nisu baš privlačne jer im je glavica  „deformisana“ što je normalno.Kosti bebine lobanje nisu sasvim sastavljene da bi se u toku porodjaja glavica mogla da se prilagodi obliku porodjajnog kanala i tako lakše izlazi na svet.Tečnost koja se akumulira ispod bebine kože, oči su natečene što daje drugi izgled lica.
Može da postoji spljošten nosić, po nekim mestima podliv ili sinte ogrebotine što zaista može da uplaši majku.To su normalne pojave koji će nestati za desetak dana.
-Krv na pelene kod ženskog novorodjenčeta.Prilikom radjanja novorodjenče doživi pritisak za vreme prolaska kroz porodjajni kanal i zbog tečnosti koja se nakuplja u tkivu.U bebinom krvotoku još uvek  cirkuliše dosta majčinih hormona što uzrokuje kod ženske dece uvećanje spoljašnjeg dela genitalija i blago krvarenje iz vagine kod izvesnog broja ženske dece.Traje samo par dana.Nekad se dešava da mokraća na peleni poprima tamnu boju i deluje kao krvarenje.Kod novorodjene muške dece majčini hormoni izazivaju natečenost testisa.Kako se bebin organizam oslobadja viška tečnosti i hormona, tako će se genitalije normalizovati.
-Pojava plika na bebinoj gornjoj usni.To je posledica sisanja.Kožica na bebinim usnama je nežna, tanka pa se usled trenja u toku sisanja stvara i liči kao plik.To bebi ne boli ne oseća se ništa.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.