Govor kod beba

0
283

Govor_kod_bebaNeke bebe pričaju ranije a neke kasnije.Ne postoji standardna vrednost za vreme progovaranja, niti broj odredjenih reči za izvesni uzrast.Ako dete normalno reaguje na okolinu, primećuje stvari, ima razvijenu motoriku i nema problema sa sluhom počeće da progovori pre ili kasnije.Ukoliko beba starija od 18 meseci, i nema interakciju sa okolinom treba posavetovati sa pedijatrom šta može da bude uzrok?
-Uskraćivanje emocije kod bebe, treba probuditi osećaj sigurnosti, utehu i ljubav.Zadovoljiti bebine potrebe da bude nahranjena, suva i čista, voljena i mažena.
-Treba proveriti bebin sluh
-Manjak verbalne komunikacije roditelja sa detetom naročito ako su blizanci, tada mogu kasnije da progovaraju.
-Problemi u mentalnom razvoju, i drugim sferama razvoja ne samo u govoru.Kada nemaju nikakvu interakciju sa okolinom, ne prepoznaju ljude sa kojima su u svakodnevnom kontaktu.Ne odazivaju na svoje ime.
-Može biti i zakasnelost u govoru bez nekih uzroka, koji obično nestaje bez ikakvog tretmana.
-Autizam je najteži oblik progovaranja, povezan je sa nedostatkom društvenih veština, emocionalnih poremećaja.Gube svaki trag interesovanja, žive u svom svetu.Vrlo kasno progovaraju sa ograničenim rečnikom.Neke bebe progovaraju tek oko 2 ili 3 godine uzrasta, lenji su da pričaju ili im treba podsticaja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.