Osip uzrokovan pelenama

0
268

Koža novorodjenčeta, odojčeta prvih meseci je jako osetljiva.Naročito je osetljiv onaj deo tela, koji je pokriven pelenama.To je znak da je detetova koža neobično preosetljiva, što zahteva posebnu negu.
Beby_sa_mamomNajčešći oblik pelenskog osipa su sitni crveni osipi kao tačkice, koža postane hrapava.Ti osipi mogu se zagnojati pa čak i da postanu rane na površini kože, a to užasno bolne.  Osip na pelenama može da prouzrokuje amonijak, često se ne izlučuje mokraćom, već se stvara na pelenama i to pomoću delovanja raznih bakterija.
Pelene uvek treba prokuvati, i osušiti na suncu, jer sunčeve zrake uništavaju bakterije.Može se upotrebiti i antiseptična sredstva, čime sprečavamo razvoj klica, koje stvaraju amonijak. Osim pelena mora se prokuvati i ostala dečija odeća, sve što je vlažno od mokraće.Osim toga treba često menjati pelene. Obično se pelene menjaju pre izmedju i posle obroka. Zabranjeno je upotreba nepromočive gaćice, po gotovo ako dete ima osip, jer zadržava vlagu.
Mesto koja je najviše izložen osipu, treba zaštititi lekovitom mašću.Osim mazanja kožu deteta  treba često oprati, mlakom vodom i sapunom (dečiji).
Sastojci stolice za vreme proliva, mogu isto nadražiti kožu oko čmara i uzrokovati „bolan osip“.
Čim dete uprlja pelene, treba prvo oprati, pa namazati i promeniti čistu pelenu.
Postoji osip od same pelene, uvek se koristi isti deterdžent za pranje dečijeg rublja, sve stvari treba iskuvati i dobro više puta ispirati. Sam prašak (zrno) uvlači se u tkanine, i ako se ne ispira dobro iritira nežnu, osetljivu dečiju kožu. Na taj način se stvara osip, pa čak i rana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.