Razvoj čula

0
415

Čulo pipanja je najrazvijenije čulo u doba novorođenčeta, a to najviše u predelu usana, jezika, ušiju i čela.Odojče trpa sve predmete u usta da bi se pipanjem upoznalo s njihovim osobinama.Prvih nedalja su osećaju bola, toplote i hladnoće slabo razvijeni.Kasnije polaganao se razvijaju u potpunosti.Odojče navikne na određenu temperaturu hrane, odbija hladniju ili topliju hranu.
Čulo vida: na rođenju su oči plave ili sive, a definitivnu boju dobijaju između 3. i 6. meseca.Teško je znati šta novorođenče vidi. Njegove oči su samo poluotvorene a kapci otečeni,(zbog ukapavanja rastvora posle rođenja).Zenica reaguje na svetlost na jaču svetlost novorođenče zatvori oči.U prvom mesecu beba može da zadrži pogled na izvoru svetlosti, ako se nalazi u liniji vida.U drugom mesecu počinje da fiksira predmete u svom vidnom polju. Počinje da prati pogledom predmet koji se kreće.U trećem mesecu bolje prati predmet u vidnom polju. Okreće glavu prema predmetu koji je doveden na ivicu vidnog polja.U četvrtom mesecu sasvim dobro prati predmete koji se kreću.Hvata zvečku koja mu se stavi u ruku i prinosi je ustima.U petom i šestom mesecu koordinacija pogleda je sve bolja.Dobro fiksira predmet i teži da ga dobije, pokazuje interesovanje za određene boje kao što je crvena, žuta, zelena.
Čulo sluha:novorođenče je gluvo sve dok se posle rođenja ne odstrani tečnost iz srednjeg uha i u njega uđe vazduh.Normalno počinje da reaguje na zvuke od 3-7 dana.U drugom mesecu odojče reaguje na zvuke mimikon smeši se ili namršti se, zaplače i okretanjem glave prema izvoru zvuka.U trećem mesecu poznaje glas svoje majke.Vrlo rano uživa u muzici.U devetom mesecu igra uz takt muzike.
Čulo ukusa:je u novorođenčeta bolje razvijeno nego čulo vida i sluha.Razlikuje ukus slatkog i kiselog, što se poznaje po izrazu lica.Rado prima tečnosti slatkog ukusa, slabije kiselo, ljuto ili gorko.Čulo ukusa je u odojčeta toliko dobro razvijeno, da primeti najmanje razlike i često odbije hranu zbog promenjenog ukusa.
Čulo mirisa ovo čulo je kod novorođenčeta i kod odojčeta najslabije razvijeno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.