Zašto bebe sve stavljaju u usta?

0
265

Zasto_bebe_sve_stavljaju_u_usta

 

Stavljanjem svega i svačega u usta dete stiče bolji imunitet i postaje otpornije na viruse i bakterije. Pazite da ne uzme nešto čime može da se zadavi, ali ne sprečavajte ga da to radi.

Ako imate malo dete verovatno vam je teško da uvek motrite šta će da stavi u usta. Najmladji to rade stalno, što je vrlo zamorno za roditelje, ali je i veoma značajno za njihov razvoj.

Naime, kada popusti urodjeni refleks hvatanja, beba otkriva svoje ručice i polako počinje da upravlja njima.

To nije tako lako, zahteva koordinaciju „oko-ruka-usta“, koja se razvija do trećeg meseca. Mališani prvo počinju da podižu ruke i da ih proučavaju, zatim približavaju jednu drugoj, sve dok ne uspeju da tapšu. Kada beba stavi šake jednu pored druge, uvek će istovremeno i da savije kukove, a to je siguran znak da se dobro razvija. Kada uspe da skupi šake, polako ih fiksira pogledom i prinosi ustima. Tako ispituju svet i predmete oko sebe. Posle trećeg meseca počeće da hvata igračke i sve što se nadje pri ruci. Pazite da ne uzme nešto čime može da se zadavi, ali ne sprečavajte ga da to radi. Stavljanjem svega i svačega u usta, stiče bolji imunitet i postaje otpornije na viruse i bakterije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.