Bebe su nezadovoljne kad ih ostavljate same

0
342

Bebe_su_nezadovoljne_kad_ih_ostavljate_sameBebe, koje roditelji puštaju da se same uspavljuju, prvih par dana, iako manje plaču, imaju povišen nivo hormona stresa zbog toga.
Drugim rečima, dete je i dalje nezadovoljno što ga roditelji ne uspavljuju samo ćuti o tome.
Rezultati nove studije rasplamsali su debatu da li bebe treba pustiti da plaču ili ne. Stručnjak za negu dece Džina Ford tvrdi da ne treba uzimati bebu u naručje ako plače dok pokušavate da je odviknete od uspavljivanja. Drugi eksperti za negu dece Šejla Kicinger pak tvrdi da majke treba da slušaju svoje instinkte a ne da podležu utvrđenim rutinama.
Istraživači su pratili nivo hormona kod beba i njihovih majki. Većina dece starosti od četiri do deset meseci imala je probleme da uđe u rutinu i zaspi bez da ih roditelji uspavljuju.
Tokom studije, mame roditelji su ih stavljali u krevetac i ostavljali ih a istraživači su merili dužinu vremena koliko su deca plakala nakon toga. Njihove majke bile su u susednoj prostoriji i čule su plač beba ali im nije bilo dozvoljeno da uđu i uzmu ih u naručje. Nivoi kortizola mereni su prvo i treće veče.
Do treće noći, deca su plakala znatno kraće pre nego što su zaspala ali je nivo kortizola i dalje bio značajno visok. Nasuprot tome, količina kortizola kod majki je opadala što ukazuje da su se one opuštale jer bebe nisu dugo plakale.Mana ove studije je to što je kratko trajala pa istraživači nisu mogli da utvrde da li i u kom periodu nivo hormona kreće da pada kod beba i kada ona nauči da se izbori sa odlaskom na spavanje sama.
Komentarišući ove nalaze, Sioban Frigard, koji vodi sajt za roditeljske savete kaže da roditelji ipak ne bi trebalo da odustanu od toga da ostavljaju bebe da se same uspavaju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.