Bebine oči, kako se neguju

0
7013

nega_oijuJedan od čestih problema beba u prvom mesecu života (mada, javlja se i u starijem uzrastu) je infekcija oka koja po pravilu ide sa krmeljanjem. S druge strane, problem preterano vlažnog oka roditeljima takođe zadaje probleme.
Gotovo da nema roditelja i beba koji nisu imali ovakav problem. Odmah da vas smirimo, problem nije  veliki, rešava se lako, a traži samo vreme i strpljenje.
Suzne i krmeljive bebine oči
Najčešći uzrok suznog oka kod beba je neprohodan suzni kanal. To je kanalčić koji spaja unutrašnji ugao oka i nos. Početak ovog kanala je u oku a završava se u sluznici nosa. Njegov “posao” je da odvodi suze iz oka u nosić. Međutim, ako se desi da je zapušen ili kanal ili nosić, suze kod beba neće oticati.
Sledeći problem su krmelji. To je žućkasti ili žuti sekret koji se javlja pre svega u uglu bebinog oka a neretko je prisutan i na trepavicama. Ovaj “nezvani gost” pouzdan je znak bakterijske infekcije. Kako?
Evo kako: suze ne peru oko, bakterije ne “ističu” sa suzama, zato se nakupljaju u oku i nastaje infekcija. Zato je oko krmeljavo i otečeno pa vam beba izgleda vrlo tužno.
Gde je beba mogla da “pokupi” infekciju?
Ako je majka imala pojačan vaginalni sekret ili bakterije u urinu dok je još bila trudna, postoji verovatnoća da će se novorođenče inficirati prilikom prolaska kroz porođajni kanal.
Tada je za očekivati da su bebine oči upaljene, crvene i otečene, ne samo ujutro nego tokom celog dana.
Mada, to nije jedini način da vaš bebac zapati infekciju. Ukoliko sa vašim malim bićem kontaktira osoba koja već ima ovaj problem, verovatno će ga imati i beba.
Prljave ruke (i majčine i detetove), neadekavtna lična higijena, promaja, samo su neki od uzroka nastanka pomenute upale.
Kako se rešava ovaj problem
U najvećem broju slučajeva, kada se ne radi o velikom upalnom procesu, problem preterano suznih očiju i krmelja rešava se vrlo efikasno u kućnoj varijati. Potrebno je nekoliko puta dnevno sterilnu gazu umočiti u mlak i blagi čaj od kamilice i time bebi ispirati oči, i to uvek od spolja prema nosiću. Ovu gazu koristiti  samo jednom za jedno oko. Svako novo ispiranje podrazumeva upotrenu nove gaze.
Mada, jedan broj pedijatara predlaže mamama sledeći recept u borbi protiv krmelja:
Bebine oči se čiste troprocentnom bornom kiselinom koja se u apotekama kupuje baš za ovu svrhu (Acidi boric pro oculi).
Mame, oprez, oči ne možete ispirati bornom vodom za kožu!
Sterilna gaza se natopi bornom kiselinom pa nežnim pokretima od spoljašnjeg ugla oka brisati ka unutra. Ako treba, postupak ponoviti sve dok se oko potpuno ne izbistri. Zatim, u čisto oko treba ukapati jednu do dve kapi “očne” borne kiseline. Ovaj postupak ispiranja i ukapavanja treba ponavljati tri do pet puta dnevno, najmanje pet dana.
I, još nešto veoma važno – bornu kiselinu treba ukapati i u zdravo oko jer se infekcija lako prenosi. Jako je važno da se bebin nosić redovno čisti jer bez dobre prohodnosti nosa ni oko ne može ozdraviti.
Ako jedna od ove dve terapije (kamilica ili borna kiselina) ne pomogne, obavezno se javite lekaru koji će verovatno prepisati odgovarajuće kapi ili antibiotsku mast, embecin ili hloramfenikol.
U poslednje vreme popularni su i uljani rastvori koji su se pokazali vrlo efikasni u lečenju.
Začepljenost suznih kanala
Nemali broj mama je primetio da bebe u prvih nekoliko dana ili čak nedelja plaču bez suza a onda pravi potoci suza krenu iz malih očiju. O čemu se radi?
U normalnim slučajevima suze se pojavljuju tek pred kraj prvog meseca života – zato novorođenče plače bez suza. Tek kad organizam počne da poizvodi ovu slanu tečnost pomoću suznih žlezda, beba počne da plače sa suzama. Kod jedne od stotinu beba jedan ili oba suzna kanala budu blokirani od rođenja, zato suze ne teku a beba uvek izgleda uplakano.
Ništa ne brinite! Ovaj problem najčešće se rešava sam od sebe do bebinog prvog rođendana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.