Kada sme da počne da se koristi cucla?

0
322

Kada_sme_da_pone_da_se_koristi_cuclaČim se rodi, dete sa sobom na svet donosi refleks sisanja. Sisanje služi hranjenju iz dojki, a pritom i umiruje bebu na majčinim grudima.
Cucla doduše, ne može da snabde dete vrednim hranljivim materijama, ali ipak deluje umirujuće. Iz tog razloga, mnogim majkama je lakše da detetu pruže cuclu nego dojku, pogotovo ako su sigurne da mu u tom trenutku nije potrebna hrana, nego nešto što će ga umiriti.
Cucla, dakle, sme da se daje već i novorođenčetu.  Pritom je, međutim, važno da obavezno odaberete odgovarajući model i odgovarajuću veličinu. Prilikom uvođenja cucle bebu treba pustiti da sama odluči kada i koliko dugo je želi.
Tada ćete biti sigurni da joj je zaista potrebna samo kad hoće da se smiri.
KOLIKO DUGO SME DETE DA KORISTI CUCLU?
Da bi se izbegao rizik od lošeg formiranja zuba, zubari savetuju da se sa odvikavanjem od cucle počne najkasnije prilikom polaska deteta u obdanište.
Mnogi zubari preporučuju čak i ranije odvikavanje, već od prve godien života, da ne bi došlo do pogrešnog formiranja zuba i nastanka govornih mana. Za mnoge roditelje to, međutim, nije izvodljivo, jer im cucla pino pomaže kad dete treba smiriti. U svakom slučaju, treba paziti da dete od dve godine cuclu koristi samo još povremeno, recimo kada treba da zaspi. CUCLA NIJE STALAN PALAC
U redu je da roditelji detetu daju cuclu ako plače, ako je umorno, ili jednostavno kada hoće da ga smire.
Cucla, međutim, ne sme da postane neophodan rekvizit. Stalna upotreba cucle ograničava detetovo gukanje, smeh, a kasnije i razvoj govora. Između ostalog, sprečava ga i da izrazi bol, radost, i druga osećanja.
Zbog toga ne treba stalno da mu stoji na raspolaganju, već samo da se planski koristi u određenim trenucima. To olakšava i kasnije odvikavanje. Kasnije posledice pretranog korišćenja cucle
Posledice dugotrajne upotrebe cucle su za bebu svakako gore od onoga što doživljava u trenucima kada joj dajemo cuclu da bi se smirila.
Poznate kasnije posledice su:
Balavljenje: ako stalno ima cuclu u ustima, dete će početi češće da diše na usta. Pritom cuclu u ustima drži labavo, što omogućava veći prodor štetnih klica u organizam i izaziva pojačano lučenje pljuvačke, odnosno dete počinje da balavi.
Pogrešan položaj zuba. Preterana upotreba cucle može nepovoljno da se odrazi na razvoj bebinih zubića. Oni recimo, mogu da budu pretrano izbačeni unapred, ili može doći do krivljenja vilice.
Govorne mane. Preterano korišćenje cucle može da se odrazi i na detetov razvoj govora. Deca koja prečesto imaju cuclu u ustima kasnije su sklona šuškanju, a neka imaju i druge govorne mane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.