Ritam novorodjenčeta

0
320

Ritam novorodjenčetaKada spava dijete i mama se treba odmoriti
Mlade majke svako malo čuju ovakav savjet:“Spavaj kad spava i dijete!„. No, kako taj korisni savjet provesti u praksi? – to je nešto drugo.
Evo nekoliko naputaka koji bi mogli biti od pomoći:
Dijete još ne razlikuje dan od noći – njegovo tijelo tek treba usvojiti izmjenu ritma dana i noći. Da bi mu mama pomogla, korisno ga je ostaviti u krevetiću za spavanje noću, a tijekom dana može spavati u kolicima koja se premještaju u razne dijelove stana po potrebi. I neka ostane danje svjetlo. Dijete u svojem krevetiću osjeća nešto poznato – prvenstveno je to miris. Dobro je da majka navlaku njegovog jastučića ili pokrivača stavi uz svoju majicu od koje će preuzeti miris – dijete će se osjećati „zaštićeno“.
Što očekivati u prvim mjesecima. Kako reagirati u novim okolnostima.
Ne postoji jedinstven savjet koji bi vrijedio za sve mame. Barem u toj ranoj dobi mama ne može organizirati ritam za novorodjenče i treba mu ostaviti da ga samo usvoji.
Zapravo, majka se mora prilagoditi novorođenčetu a ne obrnuto.
U razdobljima kad dijete zaspi, majka treba naći malo prostora za sebe, za opuštanje. Možda se malo isključiti i prionuti nečemu što joj pričinja zadovoljstvo: pročitati knjigu, ispeći posebni kolač, urediti kosu i nokte, ukratko malo vremena posvetiti sebi.
Mora uzeti malo vremena koje nije opterećeno pranjem i glačanjem bebine odjeće. Iako u prvi mah to izgleda nemoguće, treba imati malo prostora za samu sebe.
I dojenje je trenutak koji treba proživjeti bez žurbe
Opuštanje pomaže i majci i djetetu. Majke koje doje djecu su vedrije, jer prolaktin, hormon koji organizam proizvodi dok dijete siše, ima smirujući učinak. Majka može milovati dijete dok ga hrani, tako da ono osjeti fizički dodir.
Relaksirajući učinak postiže se takodjer i smišljenom pripremom prostora u kojem dijete spava, tako da se stvori atmosfera slična onoj u majčinoj utrobi (bolje spava u košari ili kolicima jer manji prostor za novorođenče je prirodniji i zaštićeniji).
Kada se novorodjenče uspavljuje dok siše (bilo prsa ili bočicu), treba pričekati da potpuno zaspi i tek tada izvaditi bradavicu dojke ili dudu iz usta. Ako ih najednom iznova zatraži (ili se opire da ih ispusti), treba mu ponuditi ponovno, pričekati nekoliko minuta i opet pokušati.
Ako se probudi brzo nakon što je zaspalo
Možda je opet gladno, a možda mu treba promijeniti pelene. Ako mama odmah pristupi, lako će ponovno zaspati (pa i mama ako se pokušala malo odmoriti). Naprotiv, ako pusti dijete da duže plače, razbudit će ga, a razbudit će potpuno i sebe. Važno je prigušiti svjetlo do minimalnog i ne razgovarati s bebom: što manje poticaja u pospanosti, bolje je. Ako je dijete propustilo zaspati u pravom trenutku, često se razbudi, te stoga roditelji moraju pričekati određeno vrijeme (oko 30 minuta) da nastupi spavanje.
Novorodjenče može mirno koristiti dudu
Većina pedijatara slaže se s ovom tvrdnjom, jer je sisanje prirodna potreba novorođenčeta koja ga smiruje a ne samo čin hranjenja. Dok siše, beba se opušta. Ako postoji ikakva smetnja, to je navika spavanje djeteta s dudom i kad se tijekom budjenja izgubi, mama će je morati potražiti. Najveći broj djece sami odbace dudu prije navršene dvije godine. Pri izboru dude treba obratiti pozornost na njezin oblik i kvalitetu. Ortodontske (NUK), ne ometaju razvoj čeljusti, živih su boja često ih dojenče koristi kao prvu igračku.
Malo-pomalo dojenče regulira broj obroka i spavanje

Obično se noćni obroci svedu na jedan, tako da se i mama može odmoriti i spavati malo duže, bez buđenja. Šetnja ili neka lagana sportska aktivnost, kao što je nešto brže hodanje, ukloniti će osjećaj napetosti. Za bolji noćni počinak majci će biti od pomoći topla kupelj i potom biljni čaj: kamilica, valerijana, lipa koji će dobro doći i tijekom dana.
Za bolji odmor korisno je izbjegavati u drugoj polovici dana hranu koja stimulira: kavu, čak čokoladu, ali i šećere i bjelančevine životinjskog porijekla
Jede i spava, spava i jede  
Takav je program novorođenčeta u prvih mjesec dana. Hrani se obično svaka tri sata, ali to nije pravilo jer ponekad ogladni već za jedan sat što se događa nerijetko u prvim tjednima.
U tom ranom razdoblju života dijete nema točan ritam i često zamijeni dan za noć. Takva je situacija potpuno normalna i potvrđuju je ispitivanja o spavanju novorođenčeta.
Tijekom prvog mjeseca novorođenče spava (prvi tjedan) ukupno oko 16 sati podjednako noću i danju, no krajem prvog mjeseca ipak spava nešto više noću.
Rastom, dojenče spava više noću i u dobi od 6 mjeseci samo mali dio spavanja odnosi se na dnevne sate, od ukupno 14 sati sna. Znatan broj djece od te dobi nadalje prespava cijelu noć. No, druga je situacija s mamom koja mora proživjeti razdoblje iz dana u dan jer slijedi ritam djeteta i mora biti budna kad je budno i dojenče i malo spava. Upravo stoga treba iskoristiti svaki trenutak za odmor i relaksaciju kako se ne bi osjećala umorno i iscrpljeno
Antistress program za bebe
Kupelj za relaksaciju svakako je od koristi. Nakon trećeg mjeseca može se dodati i nekoliko kapi pjene za kupanje namijenjene najmlađima.
Nakon kupanja obući dijete u topli kaputić od mekog frotir materijala i držati ga nekoliko minuta u naručju, zatim primijeniti masažu u sobi bez previše svjetla (polutama). Nježnim pokretima masirati trbuh, vrat, ramena, noge i stopala. Za masažu koristiti isključivo proizvod namijenjen njezi dojenčeta kao i zaštitnu kremu za guzu. Tiha glazba koja opušta takodjer će dobro doći.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.