Pokreti ruke u prvoj godini

0
368

pokreti-ruke-u-prvoj-godiniKod zdravog novorodjenčeta postoji refleks hvatanja šakom.To možemo proveriti na jednostavan način.Prstom dotaknemo površinu dlana bebe, prsti i palac se automatski zatvaraju oko našeg prsta.Krajem prvog meseca bebine pesnice su još stisnute, ali ne stalno.
U drugom mesecu već otvara šake, postoji pokret ruke i noge, ali se već interesuje za okolinu.Krajem trećeg meseca beba se igra prstima, posmatra ih, stavlja u usta.To je period kada već stisnute šakice trebalo nestati.Ukoliko još uvek postoji, treba raditi vežbice otvaranje  šake, prst po prst svaki dan bar 2-3 puta.Krajem četvrtog meseca svi refleksi nestaju, koji su bili u doba novorodjenčeta i ostaje samo refleks sisanja.U ovom periodu beba već može da uhvati predmete jednom rukom sa bilo koje strane, često ih stavlja u usta.
Najbolje je okačiti predmete-igračke u visećem položaju i da ima prostora za igru.Krajem petog meseca igračke već može da premešta iz jedne ruke u drugu ruku.To stanje ukazuje na dobar razvoj mozga.U ovom vremenu naročito treba posmatrati jer je premeštanje predmeta je znak zdravog deteta.
Krajem šestog i sedmog meseca počinje okretati igračke u ruci ka palcu i srednjem prstu to je tzv. radijalno hvatanje predmeta.U osmom mesecu već hvata predmete, igračke sa obe šake, diže rukice na trbuh, na bok i hvata predmete ispruženim prstima i palcem.To je period fine motorike.U devetom i desetom mesecu već voljno otvara šake i baca predmete, sve ispituje kažiprstom.Krajem 11. meseca, dete već može i najsitnije predmete pokupiti, pri tom palac i kažiprst su savijeni.
Kada dete napuni godinu dana, postoji već dobra koordinacija mišića fleksora i ekstenzora prstiju.Predmete može uhvatiti palcem i prstima.Za kratko vreme u jednoj ruci može držati i dva predmeta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.