Vegetarijanski/veganski način ishrane majke koja doji

0
232

szoptats_kismamaTrudnoća i dojenje su periodi u kojima je potreban povećan unos ne samo energije nego i kvalitetnih namirnica (belančevina, određeni minerali i vitamini). Trudnice i dojilje koje konzumiraju strogu vegetarijansku ishranu (veganska – ishrana koja uključuje isključivo biljke) moraju biti upoznate sa opasnošću ovakvog načina ishrane.
Trudnoća i dojenje su periodi u kojima je potreban povećan unos ne samo energije nego i kvalitetnih namirnica (belančevina, određeni minerali i vitamini). Trudnice i dojilje koje konzumiraju strogu vegetarijansku ishranu (veganska – ishrana koja uključuje isključivo biljke) moraju biti upoznate sa opasnošću ovakvog načina ishrane i trebalo bi da se konsultuju o tome sa ginekologom, a kasnije sa bebinim pedijatrom koji ih moraju uputiti na odgovarajuće obrazovanog stručnjaka – nutricionistu.

Opasnosti vegetarijanstva ili veganstva za vreme trudnoće i dojenja su:

– Minerali: Sadržina minerala u majčinom mleku je dovoljno stabilna, međutim, ukoliko je majka više godina pre trudnoće bila strogi vegetarijanac ili vegan, procesom produkcije mleka organizam će uzimati manjak minerala iz njenih telesnih zaliha, što ugrožava njeno zdravlje.

– Belančevine: Strogom vegetarijanskom ishranom majka konzumira manju količinu zajedničkih belančevina u odnosu na preporuke. Zbog niže biološke vrednosti biljnih belančevina, potrebe trudnice i dojilje koja je strogi vegetarijanac ili vegan su veće. Manjak unosa belančevina majke ne utiče direktno na plod i zdravlje bebe, ali može u velikoj meri da utiče na zdravlje majke (razgradnja sopstvenih belančevina).

– Masne kiseline: Stroga vegetarijanska ili veganska ishrana sadrži manje količine ukupnih masti, među kojima preovlađuje veća količina linolne i manja količina DHA – dokozaheksaenoične masne kiseline. Različit unos pojedinih masnih kiselina odražava se na sastav majčinog mleka. Esencijalne masne kiseline (EPA- eikosapentoenoična masna kiselina, DHA – dokozaheksaenoična masna kiselina, AHA – arahidonska masna kiselina…) imaju važan biološki značaj kako u prenatalnom periodu tako i za vreme trudnoće i za vreme dojenja. DHA i AHA su esencijalne komponente strukturnih lipida mozga ploda i nalaze se isključivo u morskoj ribi.

– Vitamin B12: Glavni izvori vitamina B12 su krtina, riba, jaja i delimično obrano mleko. Nalazi se samo u belančevinama životinja. Kod blažih oblika vegetarijanstva, gde se u ishranu uključuju jaja ili mleko ili morska riba retko dolazi do nedostatka vitamina B12. Kod stroge vegetarijanske ili veganske ishrane (ishrana koja uključuje isključivo biljke) koja ne uključuje farmaceutske vitaminske preparate obogaćene vitaminom B12, uvek se pojavljuju problemi zbog nedostatka spomenutog vitamina. Kada se odojče hrani ovakvim mlekom može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema (apatija, smanjena motorika, hipotonija kosturskih mišića, oslabljen refleks rožnjače, problemi kod gutanja i ostale hematološke smetnje i smetnje u metabolizmu, sve do slučaja trajnog oštećenja mozga).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.