Bebina koža

0
492

Bebina_kozaBebina koža zavisi od vremena rodjenja.Normalno je baršunasta, ružičasta i meka.Kod nedonoščeta koža je tanka, crvenkasta, na pregibima se vidi bela naslaga, dok kod prenešenog deteta koža je suva, ispucana vidi se deskvamacija (ljuštenje) na dlanovima i tabanima.
U slučaju zelene plodove vode, koji nastaje zbog ispuštanja prve bebine stolice-mekonijum, pre rodjenja koža može da poprima zeleno prebojenost.
Bledilo kože pokazuje na lošu vitalnost deteta i zahteva reanimaciju, ili može biti znak anemije.Beba sa policitemijom (povećan broj crvenih krvnih zrnaca),  imaju tamnoružičastu boju, koji se povlači ili je potrebna terapija.
Cijanoza-plavkasta, ljubičasta boja kože i sluzokože je česta pojava na rodjenju, i čim dete se prodiše nestaje.Zato u prvim minutima nekad je potrebno dati kiseonik.Ako postoji neki problem sa disanjem, beba se stavlja u inkubator i dodatkom kiseonika i odredjena toplota boja kože se normalizuje.Usled teškog porodjaja u slučaju nožnog ili karličnog položaja kod bebe mogu nastati hematom-modrice, krvni podlivi ili petehije. Na licu se vidi tačkasto krvarenje zbog povećanog pritiska u toku porodjaja, zatim opaža se ljubičaste-plavkaste obojenosti nekad sa skarifikacijom (ogrebotinama), pri čemu su usnice crvene. Ove pojave za nekoliko dana spontano iščezavaju.
Cutis marmorata (šarena koža u vidu crvene čipke), mogu se videti kod rashladjenih beba, ili je znak neke bolesti, kao kod oboljenja krvnih sudova ili kod mongoloidne dece je trajna pojava.
Kod novorodjenčeta mogu biti prisutni na nosu, obrazima, bradi, čelu vrlo sitne bele tačkice-to je znak zapušenosti znojnih kanala koji spontano nestaje.Isto je bezazlen žućkastobela mrlja kao bubuljica nakon rodjenja za 2-3 dana tzv. toksični eritem koji spontano nestaje.
Hemangiomi su proširenja krvnih sudova sa različitom veličinom i oblikom na razna mesta na koži.
Mongolska mrlja može da se vidi u predelu trtične kosti, tamnoplavo prebojenosti kože sa različitom veličinom.To je pojava kod crne, tamnopute i romske dece.Spontano nestaje uglavnom do 4 godine starosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.