Gubitak porodjajne težine kod novorodjenčeta

0
235

gubitak_porodjajne_tezine_kod_novorodjencetaSvako novorodjenče nakon rodjenja kalira od porodjajne težine u prva tri do pet dana, i oko 7-10 dana vraća svoju izgubljenu porodjajnu težinu.Ukoliko gubitak ne prelazi dozvoljeni procenat od 5-10% od prvobitne porodjane težine ne treba se brinuti.Za snižavanje porodjane težine postoji više razloga.Čim počinje detetova creva svoju funkciju, izbacuje mekonijum ( primarna stolica).Mokraćni mehur se prazni dnevno oko 10-15 puta.Nastaje pojačano isparavanje preko kože, prilikom disanja, a beba malo sisa ili ne sisa i često bljucka, zbog halapljivo udahnutog vazduha.U toku prve nedelje sisa 6-7 puta na 3 ili 3,5 sata, i za jedan obrok posisa od 50-70 ml. mleka.Posle porodjaja izlučuje se kolostrum, koji u trećoj nedelji posle prelaznog perioda pretvara se u zrelo mleko.
Kolostrum je mleko izrazito bogat antitelima i vitaminima A i C, žuta obojenost potiče od karotina.Kolostrum zadovoljava potrebe novorodjenčeta sa belančevinama (sadržaj belančevina 5-6%, toliko je visok da kolostrum koaguliše pri zagrevanju).Pored oskudne količine unetog mleka u toku nedelju dana omogućava pozitivni azotni bilans.Sadržaj masti u kolostrumu je niži nego u zrelom mleku.
Beba do kraja prvog meseca dnevno posisa za jedan obrok u proseku od 100-120 ml. zrelog majčinog mleka, što sasvim odgovara energetskim potrebama.Važno je napomenuti da sadržaj masti, belančevina, ugljenih hidrata se menja u roku od 24 časa.
Preko dana mleko je sladje, kao bi dete dobilo veću količinu energije, koja je potrebna da bude u budnom stanju.Uveče je mleko masnije, dajući sitost bebici i s time omogućava duže spavanje tokom noći.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.