Sindrom nedovoljnog napredovanja beba

0
287

sindrom_nedovoljnog_napredovanja_bebaOvaj sindrom najčešće nastaje zbog manjka proteina, odnosno kada se hranljive materije ne unose dovoljno, ili se iz nekog razloga ne iskorišćavaju pravilno.
Dijagnozu sindroma nedovoljnog napredovanja imaju bebe i deca do treće godine, kod kojih se napredak, odnosno dobijanje na visini i težini ne događa predviđenim ritmom. Može biti neorganskog porekla, kada ispitivanja ne pokazuju zbog čega se to dogadja, ili organskog, kada je uzrok tome neko drugo prikriveno oboljenje.
Ovaj sindrom najčešće nastaje zbog manjka proteina, odnosno kada se hranljive materije ne unose dovoljno, ili se u organizmu iz nekog razloga ne iskorišćavaju pravilno. Bebe koje pate od ovog sindroma uglavnom su malokrvne, blede, kosa im je crvenkasta ili žućkasta, stomačić naduven, stolica neuredna. Nisu vesele i pokretljive, jako se znoje, naročito po glavi.
Dogadja se da dete ima poremećen san, usporen puls, nizak krvni pritisak, slabu otpornost na infekcije. Ovaj sindrom može da bude posledica loše ishrane, odnosno smanjenog unosa minerala i vitamina, ali i odsustva emocionalne stimulacije ili fizičkog zanemarivanja. Sindrom se leči pravilnom ishranom, što podrazumeva ograničen unos mleka i uvođenja namirnica bogatih gvoždjem.
Na redovnim pregledima pedijatar će pratiti napredovanje vaše bebe, zbog čega su kontrole veoma važne. Nije svaka stagnacija u napredovanju znak da dete pati od ovog sindroma i zato nemojte da brinete pre vremena.
Nekada deca manje napreduju u odnosu na prethodni mesec i to se dogadja kao posledica balansa u organizmu. Ipak, ako mislite da dete ne napreduje kako treba, da nije veselo i ne ponaša se kao zadovoljna beba, popričajte sa pedijatrom koji će vam dati informacije kako da hranite i negujete bebu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.