Učestale greške novopečenih roditelja

0
490

Ucestale_greske_novopecenih_roditeljaDolazak bebe u porodicu je radost i jedva dočekan momenat.Za vreme trudnoće majka se polako priprema za dolazak prinove.Dobija razne savete od stručnog lica, prijatelja, koji već imaju decu, nešto od svojih roditelja ili preko stručnog časopisa.Bez obzira na razne savete ipak roditelj često pravi razne kardinalne greške, najčešće u prvim mesecima bebinog života.
Da počnemo stvari iz početka, bebu ostavljaju celu noć da prespava, jer je mirna.Beba na taj način gubi sa telesne mase i dehidrira se.Roditelj treba da bude svestan da se beba hrani u zavisnosti od  porodjajne težine na svaka 2-3 sata.Ako beba zaplače i nije mu vreme za hranu, ne treba prisiljavati već dodati malo čaja, prepoviti, taj plač nije znak da je gladno.Suviše utopljavanje bebe, stvara nervozu i uznemirenost. Kod kupovine bebi kozmetike, treba dobro pogledati koju marku kupujemo jer su česti osipi, nadražaj po telu.
Nakon hranjenja bebu treba držati uspravno da podrigne, jer vazduh nakon sisanja se zadržava u stomaku, stvara grčeve, bolove pa čak i povraćanje.
Bebu ne treba ostaviti da spava na ledjima ako niste prisutni, jer može da zagrcne, i da aspirira želudačni sadržaj i može doći do asfiksije ili još gore.Bebu uvek stavite u krevetić da spava namestite na bok i taj položaj menjajte, po potrebi iza bebinog ledja stavite velike peškire.Naročito u prvim danima nije preporučljivo spavanje na stomaku zbog podrigivanja, pritiska i rizika od ugušenja.Sa ortopedskog aspekta gledano dolazi do deformacije stopala.
Zapostavljeno dete ima usporen motorni razvoj a preforsiranje može da prouzrokuje razne deformitete.Prerano sedenje, hodanje, forsiranje samo jedne ruke, sa brojnim nepotrebnim posledicama.U naručju beba sme da se uspravlja od dva meseca života, a da mu se glava blago pridržava.Današnja deca ovu važnu fazu preskoče jer nemaju prilike, rano ih stavljaju da sednu, potom se forsira na hod.Deca koja su puzala sposobniji su za sport i spretniji su za složenim motornim aktivnostima.
Nešto bih govorila o  Kengur nosiljki je je nužno zlo zbog toga što dete nema oslonac na karlicu.Koristiti u najmanjoj meri.Naročito za dužu šetnju je štetno do 6 meseci uzrasta.Pre ovog vremena marama je mnogo funkcionalnija.
Često vidim greške od strane roditelja nakon druženja sa prijateljima u zatvorenom prostoru, gde se nalazi i beba.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.