Kada beba porani

0
253

kada_beba_poraniNedonoščad obično zaostaju u visini i težini u odnosu na vršnjake, ali ih uglavnom „stignu“ do drugog rođendana. Budite strpljivi i ne upoređujte vašu bebu sa drugim
Većina zdravih beba rađa se između 38. i 40. nedelje trudnoće sa telesnom težinom od 2.800 do 4.000 grama. Međutim, ima i onih koje iz različitih razloga porane. Prema standardima Svetske zdravstvene organizacije nedonoščad ili prevremeno rođene bebe su one bebe koje su rođene pre 37 nedelje trudnoće i sa telesnom težinom manjom od 2.500 grama. Prevremeno rođene bebe suočavaju se sa većim poteškoćama i obično zaostaju u visini i težini u odnosu na decu rođenu u terminu. Pedijatri tvrde da se, kada je sve u redu, ta razlika anulira do drugog rođendana i da većina nedonoščadi izraste u sasvim zdravu decu. Ipak, prevremeno rođena deca zahtevaju intenzivniju negu i drugačiji tretman kako bi nadoknadila vreme koje nisu provela u maminom stomaku.

Prevremeno rođene bebe najčešće se smeštaju u inkubatore, a pedijatri savetuju da majka provodi što više vremena s bebom, jer istraživanja pokazuju da to ubrzava napredak. Kada je beba dovoljno zrela da ide kući, najbolja hrana za nju je majčino mleko, pa pokušajte da održite laktaciju. Neke bebe neće moći dovoljno da „povuku“ i teško će im ići sisanje, ali nemojte odustajati. Nedonoščad se hrane češće od beba rođenih u terminu, a podoj često traje i čitav sat. Ukoliko dojenje nije moguće, bebu hranite posebnim adaptiranim mlekom, prilagođenim prevremeno rođenim bebama, a izbor napravite u dogovoru sa lekarom. Ukoliko beba dobija 15-30 grama dnevno, odnosno 100- 200 grama nedeljno, uzima dovoljno mleka. Do datuma prvobitno utvrđenog termina porođaja beba bi trebalo da ima između 2.700- 3.600 grama. Ukoliko beba jede iz flašice jveoma je važno da sve uvek bude sterilisano, jer je imunitet nedonoščadi slabiji.

Nemojte da brinete ako dete kasni u odnosu na bebe istog uzrasta, mnogo je važnije da napredak bude konstantan. Jako je važno da pratite dete i da na bilo koji znak zastoja u razvoju konsultujete lekara. Nedonoščad najčešće imaju problema sa očima, pa su neophodne češće kontrole. Najčešće se javlja retinopatija, oboljenje koje je posledica oštećenja mrežnjače oka i uglavnom pogađa decu rođenu sa manje od 1.500 grama. Ipak, postoje vrlo efikasne mere prevencije i terapije, pa najveći broj beba kasnije nema problema s vidom. Ali, neophodno je da bebu u prvim mesecima prati oftalmolog, kako se ne bi zakasnilo sa eventualnom terapijom.

Takođe, prevremeno rođenim bebama potrebna je toplija garderobica, a u prostoriji u kojoj borave temperatura bi trebalo da bude konstantna, najbolje oko 23-24 stepena. Ne uvodite čvrstu hranu bez konsultacije sa lekarom, jer se ona prevremeno rođenim bebama daje tek kada dostignu telesnu masu od 5,8 do 6,8 kilograma i kada tokom dana unose više od 900 ml mleka.

Budite strpljivi i ne upoređujte vašu bebu sa drugim. Pružite joj ljubav, mazite je i volite i vrlo brzo neće moći da se primeti da je na svet došla ranije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.