Kila sama ne prolazi

0
278

kila_sama_ne_prolaziPrema rečima dr Radoja Simića, dečjeg hirurga iz Instituta za majku i dete, prva pojava bruha obično nije urgentno stanje, ali odlazak lekaru ne treba da se odlaže
IZBOČENjE na preponi, ili preponska kila kod dece, ne može da nestane sama od sebe, kao što to neki roditelji misle samo da bi izbegli neizbežnu operaciju. Od trenutka kad se pojavi, preponska kila s vremenom raste. Utešno je to što bruh kod male dece ne nastaje od naprezanja ili plakanja, iako bebu kod koje se pojavi bruh ne bi trebalo pustiti dugo da plače.

Prema rečima dr Radoja Simića, dečjeg hirurga iz Instituta za majku i dete, prva pojava bruha obično nije urgentno stanje, ali odlazak lekaru ne treba da se odlaže:

– Preporuka je da se kila operiše čim se otkrije. Razlog za to su kod male dece češća uklještenja. Uklještenje se prepoznaje po prekidu prolaska crvenog sadržaja što se manifestuje bolom, povraćanjem, nadutošću trbuha i odsustvom stolice.

Da bi se operisalo, dete treba da bude potpuno zdravo. Kod operacije dece nema potrebe za ojačavanjem zadnjeg zida preponskog kanala, a posebno ne za stavljanjem mrežica. Obično se stavljaju šavovi koji se ne skidaju. Dete najčešće provede jednu noć posle operacije u bolnici, a oporavak traje do sedam dana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.